Jutrošnji pregovori bezuspješni: Sindikati pirotehničara smanjili zahtjeve, Mrsić ih podržao, ali HUP ne popušta

Jutrošnji pregovori bezuspješni: Sindikati pirotehničara smanjili zahtjeve, Mrsić ih podržao, ali HUP ne popušta

Foto: Damjan Tadić/Cropix

PREGOVORI predstavnika pirotehničara koji štrajkaju već deveti dan i predstavnika poslodavaca, uz posredovanje ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića, nastavili su se prijepodne u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Kako je javio pirotehničar u štrajku Minja Saracco, jutrošnji krug pregovora prošao je neuspješno. Dok su se svi ostali sudionici pregovora uspjeli složiti, jedino je Hrvatska udruga poslodavaca odbacila prijedlog. Predstavnici poslodavaca dolaze u Ministarstvo na dodatne konzultacije u 14 sati, a predvečer se nastavljaju pregovori s pirotehničarima

Sindikati smanjili zahtjeve, Mrsić ih podržao, ali HUP ne popušta

"Sindikati humanitarnog razminiranja su u dogovoru s članstvom odlučili izaći u susret Hrvatskoj udruzi poslodavaca i spustiti pregovaračke kriterije u vezi financijskih davanja. Na financijski prijedlog ministra Miranda Mrsića, koji je on sam opisao poštenim, sindikati su se u dogovoru s članstvom pozitivno očitovali, no taj isti prijedlog su članovi HUP-a jednoglasno odbacili po već sada starom običaju s obrazloženjem 'da je to financijski nemoguće izvesti'", napisao je Saracco.

Na sastanku je bio i sindikalni povjerenik Tomislav Ledić iz Novog sindikata koji kaže kako su spremni na korigiranje svojih uvjeta.

"Tražimo da se taj naš ugovor proširi, da bude granski, da bude za cijelu djelatnost, da svi pirotehničari u Hrvatskoj imaju ista prava, tražimo da svaka tvrtka koja ide na natječaje uz natječajnu dokumentaciju mora dati dokument da poštiva taj kolektivni ugovor", rekao je Ledić.

Pleština: Pokušavamo od EU-a dobiti novac za razminiravanje

Ravnateljica Vladinog Ureda za razminiranje Dijana Pleština novinarima je rekla kako država za razminiranje daje koliko u ovom trenutku može te je podsjetila kako samo ta stavka u ovogodišnjem proračunu nije smanjena. "To je znak da Vlada i država rade ono što mogu da se problem razminiranja riješi," rekla je Pleština, dodajući da je planiranih 572 milijuna kuna u Nacionalnom programu za razminiranje za ovu godinu bilo nerealno.

"Planovi, koji su bili rađeni prije više godina u nekim drugim ekonomskim i političkim okolnostima, bili su rađeni samo s namjerom 'da izlog bude šaren i lijep', no na kraju je uvijek nedostajalo novaca. Plan o izdvajanju sredstava za razminiranje iz 2008. nije se poštivao onda kada se mogao, a pogotovo je to nemoguće sada, u ovakvom ekonomskom stanju Hrvatske, regije i svijeta, kada novaca nema", rekla je Pleština.

Dodala je kako Hrvatska može dobiti novac za razminiranje od Europske unije, ali treba ponuditi kvalitetne projekte, na čemu radi skupina stručnjaka iz Ureda za razminiranje, Hrvatskog centra za razminiranje te ministarstava okoliša, poljoprivrede i regionalnoga razvoja i Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prošlog tjedna predstavnici sindikata izvjestili su kako smatraju da dotadašnja dinamika direktnih razgovora s poslodavcima ne vodi k rješenju. Tom prilikom bilo je istaknuto kako je štrajk posljedica stava i ponašanja HUP-a u dotadašnjim razgovorima. Predstavnici tvrtki članica HUP-a iznijeli su stav kako bilo kakvo povećanje izdvajanja za plaće veće od dosadašnjih predstavlja opasnost za opstanak tvrtki, koje su i sada ionako pred velikim financijskim problemima i otpuštanjem djelatnika. Napomenuli su kako bi s njihovom ponudom razminiranje ostala jedna od rijetkih djelatnosti u kojima se ne bi rezala primanja zaposlenika, priopćeno je iz Vlade.

Vlada se jučer složila da su nužni novi kolektivni ugovor i veće plaće

Jučer je postignut pomak, sve su se strane složile da je potrebno donijeti novi kolektivni ugovor kojim će se regulirati cijena rada pirotehničara u Hrvatskoj i spriječiti nelojalna konkurencija. Iznesen je i novi prijedlog poboljšanja materijalnog statusa pirotehničara u vidu povećanja osnovne plaće i plaće za vrijeme kada pirotehničari ne rade.

O kakvoj je ponudi točno riječ, Mrsić nije htio otkriti, no rekao je da se odnosi na povećanje plaća radnicima koji rade u razminiranju. Također, dogovoreno je i da će se kad se potpiše novi kolektivni ugovor, isti proširiti na cijelu djelatnost kako bi, prema Mrsićevim riječima, svi radili u istim uvjetima.

Podsjećamo, djelatnici u humanitarnom razminiranju iz ukupno 27 tvrtki krenuli su u štrajk prošloga tjedna zbog neuspjelih pregovora oko novog kolektivnog ugovora. Poslodavci im, kako su tada rekli, režu plaću i neka materijalna prava što je neprihvatljivo u rizičnom poslu koji rade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara