Južni Sudan odgađa predsjedničke izbore predviđene za 2015. godinu

Južni Sudan odgađa predsjedničke izbore predviđene za 2015. godinu

Foto: Hina

JUŽNI SUDAN će odgoditi predsjedničke izbore predviđene za 2015. budući da će zaraćenim stranama u zemlji trebati vremena za pomirbu, izjavio je predsjednik Salva Kiir dodavši da bi se oni mogli održati 2017. ili 2018.

Sukob u Južnom Sudanu prijeti komadanjem ove zemlje koja je postala neovisna od Sudana tek 2011. i zbog njega je zaustavljena životno važna proizvodnja nafte. Nasilje pokreću etničke podjele, a sukobljava se pleme Dinka, iz kojega je Kiir, s plemenom Nuer njegovog bivšeg zamjenika Rieka Machara.

Kiir i Machar, kojega je predsjednik smijenio u srpnju 2013., potpisali su u petak u Etiopiji novi sporazum o primirju i obećali su da će održati razgovore o uspostavi privremene vlade kako bi okončali gotovo pet mjeseci krvoprolića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, primirje je krhko i strane se međusobno optužuju za njegovo kršenje.

"Izbori se neće održati 2015. jer će za pomirbu naroda trebati vremena", rekao je Kiir dodavši da bi se izbori mogli održati 2017. ili 2018.

Vjeruje se da su u građanskom ratu u Južnom Sudanu poginule tisuće, a možda i deseci tisuća ljudi dok je 1,2 milijuna bilo prisiljeno napustiti svoje domove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara