Južni tok: Hrvatska propustila laku zaradu, a Srbija osigurala najveću investiciju u zadnjih 60 godina

Južni tok: Hrvatska propustila laku zaradu, a Srbija osigurala najveću investiciju u zadnjih 60 godina

Foto: AFP

POČELI su radovi na plinovodu Južni tok. Projekt vrijedan 16 milijardi eura opskrbljivat će srednju i južnu Europu ruskim plinom. Glavna trasa plinovoda obuhvaćat će devet zemalja, među kojima nema Hrvatske. Budemo li htjeli priključak na plinovod to ćemo morati učiniti preko Srbije.

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana iz Gazproma je potvrđeno da plinovod ipak neće ići kroz Hrvatsku, već preko Srbije i Mađarske, čime smo izgubili sigurnih 24 milijuna eura koje smo mogli godišnje zarađivati na račun Južnog toka. Plinovod će imati četiri traka, svaki kapaciteta 15 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Putin doputovao na svečano otvaranje radova

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, doputovao je u Anapu kako bi sudjelovao na svečanosti povodom početka radova na međunarodnom plinovodu Južni tok. Tamo započinju radovi na kompresorskoj stanici koja će biti najveća na svijetu.

"Ovo je važan događaj ne samo za rusku energetiku, već za čitavu europsku energetiku. Nema nikakve sumnje da će Južni tok postati međunarodni plinski projekt. Uključene su mnoge europske zemlje. Već u prvoj fazi ćemo plinom opskrbljivati najmanje šest zemalja: Bugarsku, Srbiju, Sloveniju, Mađarsku, Italiju i Hrvatsku", rekao je Putin na otvaranju radova.

Igor Takačenko, generalni direktor firme Gazpron Transgas Krasnodar, kazao je da će Južni tok godišnje transportirati 63 milijarde kubičnih metara plina. To je 10 posto ukupne europske potražnje za plinom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izgradnju Južnog toka bit će uloženo 15,82 milijarde američkih dolara. Planirano je da Južni tok u rad bude pušten do kraja 2015. godine.

Najveća investicija u Srbiji u zadnjih 60 godina

Dio "kolača" dobit će i naši susjedi iz Srbije. Radovi na plinovodu u Srbiji trebali bi početi već prije kraja ovog mjeseca. Kako prenosi dnevni list Blic, radi se o najvećoj investiciji o Srbiji u zadnjih 60 godina. Samo u izgradnju bit će uloženo dvije milijarde eura.

Tim povodom donijet će se i poseban Zakon o Južnom toku, koji će biti izglasan po hitnom postupku, kako bi se ruskim investitorima olakšalo ulaganje na srbijanskom tržištu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara