Kad ćemo urediti svijet u kojemu nitko ne bi imao baš niti jedan razlog ne biti to što jest?


PRIČAO sam upravo s prijateljem o holokaustu i pokušat ću pisanjem sam sebi objasniti ono što sam čuo i na tren, mislim, shvatio.

Moj prijatelj misli da kad govorimo o holokaustu zaboravljamo na bitno: kazano gramatički, nije to prošlo svršeno, nego je to nesvršeno vrijeme.

Užasna misao, ali, vrijedi je ovako javno promisliti: Endlösung je imao za cilj posvemašnje istrebljenje Židova; Hitler je naprosto naumio zatrti židovstvo.

Odricanjem od svoga identiteta, kaže moj prijatelj, mi i i danas, možda i ne znajući, surađujemo na tom cilju.

Strašan argument!

Upitao sam, motiviran i sam pitanjem koje mi je neki dan uputila Heather, je li moguće da je, u skladu s popisom stanovništava, u Hrvatskoj svega par stotina Židova?

Naravno da ne, odgovorio je prijatelj, par tisuća ih je.

Zar je strah ili što je razlog da se ne izjašnjavaju kao Židovi, pitao sam.

Ne, strah su osjećali njihovi djedovi i bake, možda roditelji, oni ne, ali naprosto neki ne žele biti drukčiji, neki imaju neki drugi razlog, postoje tisuće razloga zašto je tome tako, ali jedno je bitno: potiskuju svoj identitet, i to je točno ono što je Hitler htio - da nas ne bude!

Ostao sam zaprepašten. Nikada nisam čuo jednostavniji a strašniji izvod na temu Zur Judenfrage. Osjećao sam se to tim lošije jer nisam razgovarao sa sugovornikom čiju bi upućenosti bilo kako mogao dovoditi u pitanje, a razgovarao sam kao osoba koja je savršeno svjesna zla koje se dogodilo u mome narodu samo par desetljeća prije ovog razgovora.

Jedino što sam mogao smisliti, nakon što sam sklopio slušalicu, bila je pomisao: ono što nama preostaje jest urediti svijet u kojemu nitko ne bi imao baš niti jedan razlog ne biti to što jest, ako to želi biti. Jedino će tako Šoa biti za nama: u trenutku kad među nama netko s ponosom poželi istaknuti da je Židov. Kad u mome gradu novine prestanu dva dana prije dana sjećanja na holokaust objavaljivati idiotarije o Hitleru koji je starost dočekao s crnkinjom u Brazilu, moguće će ideje tog bijednika konačno doživjeti fijasko. Ovako, u nevoljkosti da se u ovoj sredini bude različitim, zbiva se točno ono što je Adolf Hitler htio: da Židova ne bude.

Pogledajte popis stanovništva: brojke tvrde: 526. Svakome od nas postavlja se pitanje: A zašto onih par tisuća sebe zatomljuju?

To nije samo njihovo pitanje. To je i naše pitanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara