Kad je SDP-ovac predsjednik Odbora sve je moguće: SDP-u vraćaju 5 milijuna kuna!

Foto: Hina

SABORSKI Odbor za Ustav kaznio je danas SDP s nešto više od 614 tisuća kuna zbog kašnjenja s predajom godišnjeg financijskog izvješća Državnome izbornom povjerenstvu, no istovremeno je odlučeno da će se toj stranci temeljem odluke Ustavnog suda vratiti oko pet milijuna kuna koje su joj uskraćene lani zbog sličnog prekršaja.

Zbog kašnjenja s predajom izvješća kažnjeni su i Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (BDSH) te manjinski zastupnici Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Furio Radin. BDSH je ostao bez 62 tisuće kuna, Radin bez 16, Bilek bez 13, a Kajtazi bez 12 tisuća kuna.

"Sada prelazimo na točku koja nam je već prešla u godišnju rutinu, a to je kažnjavanje SDP-a zbog greški u izvješću", rekao je uvodno predsjednik Odbora Peđa Grbin, SDP-ovac.

Podsjetio je da je stranka lani kažnjena jer je propustila na vrijeme objaviti izvješće, ali da je Ustavni sud u međuvremenu ukinuo odredbu na temelju koje je kazna izrečena, jer je zaključio da njome propisane kazne nisu proporcionalne počinjenom prekršaju, budući da je jednaka kazna bila propisana za kašnjenje od nekoliko dana i ono od nekoliko mjeseci.

Stavljanjem izvan snage te odredbe ukinute su i izrečene kazne pa će uskraćeni novac vratiti SDP-u, ali i HSU-u, Bileku i Radinu.

Grbin je naglasio da se time otvara mogućnost da se prekršajno goni one koji nisu ispoštovali zakon i da im se naknadno naplate primjerene kazne. Dodao je kako se nada da će kazne utjecati na prekršitelje da više ne ponavljaju takve prijestupe.

Evo tko sjedi u Odboru za Ustav koji je SDP-u vratio milijune:

Predsjednik:
Grbin, Peđa - SDP

Potpredsjednik:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šeks, Vladimir - HDZ

Članovi:
Antičević Marinović, Ingrid - SDP
Beus Richembergh, Goran - HNS
Božinović, dr. sc. Davor - HDZ
Filipović, Ilija - HDZ
Jelušić, Ivo - SDP
Jurjević, mr. sc. Marin - SDP
Lesar, Dragutin . LABURISTI
Mlakar, Davorin - HDZ
Pupovac, prof. dr. sc. Milorad
Sobol, Gordana - SDP
Stazić, Nenad - SDP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara