Kad ljubav zgasne: Erotski umjetnik iz Splita na udaru zakona zbog objavljivanja nagih fotografija bivše

Kad ljubav zgasne: Erotski umjetnik iz Splita na udaru zakona zbog objavljivanja nagih fotografija bivše

Foto:Facebook

FRANKO BUŠIĆ, poznati splitski avangardni umjetnik, našao se u neugodnoj situaciji. Bivša djevojka i model, s kojom je u vezi proveo četiri godine te se čak i zaručio, prijavila ga je zbog objavljivanja njezinih nagih fotografija na internetskoj stranici sa erotskim sadržajem.

Radi se, inače, o ciklusu "Irena, nedilje ti" nastalom između 2007. i 2010. godine, dok je Frankova bivša bila studentica arhitekture u Splitu. 

"Ima li umjetnik pravo objaviti svoj rad?" 

"Došli su ujutro po mene. Kao zadnjeg kriminalca su me digli iz kreveta i odveli na ispitivanje zbog kaznenog djela povrede zakona o zaštiti osobnih podataka. Ja te fotografije nisam stavio na internet adrese za koje me terete. Tko je to napravio, ne znam. Ja sam njima pokušao objasniti da provjere IP adresu, ali su se samo smijali. Ovdje je ključno pitanje, ima li pravo umjetnik objaviti svoj rad. Znate kako je, modeli se često predomisle", priča nam Bušić, umjetnik svjetske reputacije, o kojem je prije 12 godina dokumentarac snimila čak i jedna japanska televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda želi novac?"

"Idući tjedan moram se javiti i na ispitivanje u Državno odvjetništvo. Ne znam zbog čega mi bivša ovo radi. Možda je u pitanju novac, kada mi mene osudili za ovo, onda bi mogla tražiti i nekakvu naknadu", priča nam Bušić, čija umjetnost poprima različite forme. Od erotske i haiku poezije, preko fotografija, do proze, stripova, ilustracija i kolaža... 

Bušić odvjetniku nudi kompenzaciju - fotografije modela koji ga je tužio

Bušić je o svojim neprilikama izvijestio i na svojoj Facebook stranici. Zapitao se je li Picasso morao akt Dore Maar preimenovati nakon raskida veze u akt More Daar, kako mu se ona ne bi osvećivala. Bušić se na društvenoj mreži požalio i kako nema novca za odvjetnika, ali mu u kompenzaciju može dati par slika i fotografija modela koji ga tuži...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara