Kad mediji rade za političare: Predizborni obračuni u BiH kroz nerazjašnjena ubojstva

Foto: Slobodna Bosna

NERAZJAŠNJENA ubojstva postala su novom okosnicom obračuna nekih od političkih suparnika u Bosni i Hercegovini koji se pripremaju za obračun na izborima zakazanim za 12. listopada a najteže optužbe stižu na račun aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i donedavnog ministra sirgurnosti i predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Njih dvojica natjecat će se za poziciju novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH s četvorogodišnjim mandatom i vjerojatno će u toj utrci biti i najozbiljniji kandidati iako za ovu poziciju ima još osam pretendenata.

Nekadašnji bliski suradnici i saveznici Izetbegović i Radončić sada su neprijatelji koji otvoreno ratuju no optužbe uglavnom razmjenjuju posredstvom medija.

"Zatvor - prije ili poslije izbora?"

Sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" na naslovnici svog posljednjeg broja objavio je neku vrstu satirične tjeralice za Radončičem.

"Zatvor - prije ili poslije izbora?", naslov je iza kojega stoji informacija kako je Posebno tužiteljstvo Kosova u Sarajevo navodno poslalo nekoliko iskaza svjedoka-pokajnika u predmetu koji se vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od najvećih narko-klanova na Balkanu.

Keljmendi je većinu svojih operacija vodio iz Sarajeva odakle je uoči policijske akcije u kojoj je planirano njegovo privođenje pobjegao 2013. godine da bi potom bio pronađen i uhićen na Kosovu gdje mu je počelo suđenje.

Tužiteljski tim s Kosova predvođen Amerikancem Andrewom Hughesom, kako tvrdi SB, prikupio je "zanimljive" fotografije i snimke telefonskih razgovora koji su sada proslijeđeni tužitelju Tužiteljstva BiH Dubravku Čampari.

Ključ cijele priče je istraga o tome tko je odgovoran za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, jednog od najpoznatijih sarajevskih kriminalaca likvidiranog pod nerazjašnjenim okolnostima još 2007. godine.

Sarajevski tjednik tvrdi kako postoje dokazi da je to ubojstvo rezultat plana u čijem je donošenju sudjelovao i Radončić a ta je inkriminacija i sastavni dio optužnice koja je javno pročitana na početku suđenja Keljmendiju u Prištini.

Kriminalcima poput Keljmendija Delalić je bio izravna konkurencija dok je Radončićev motiv navodno bio to što je Delalić posjedovao neke kompromitirajuće dokaze o njegovim prijeratnim vezama s jugoslavenskom vojnom obavještajnom službom (KOS).

Avaz uzvraća

Odmah nakon što je SB objavila ove optužbe Radončićev "Dnevni avaz" uzvratio je udarac uz tvrdnju kako je Dedalić ubijen jer je bio smetnja Izetbegoviću a ne sadašnjem predsjedniku SBB-a.

"Avaz" je ocijenio kako konkurentski tjednik "jeftinim prijetnjama i fotomontažama pokušava zaplašiti Radončića" te ističe kako u tome neće uspjeti odnosno da će stvarni počinitelji i nalogdavci Delalićeva ubojstva biti suočeni s istim ishodom kao i Josip Perković i Zdravko Mustač koje se sada procesuira u Njemačkoj zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

"Avaz" podsjeća na intervju kojega je Delalić 2007. godine dao upravo "Slobodnoj Bosni" u kojemu je ustvrdio kako je "ubijao za Aliju (Izetbegovića)" a kako je za to znao i njegov sin Bakir.

"Avaz" zaključuje kako je Delalić kao neugodan svjedok mogao smetati samo bošnjačkom političkom vrhu oličenom u obitelji Izetbegović pa je stoga vjerojatno i smaknut.

Zamršena priča o tome tko koga krivi za ubojstvo Delalića i čime je ono bilo motivirano dodatni je zaplet dobila i u iskazima nekih od svjedoka na suđenju zločinačkoj skupini predvođenoj Zijadom Turkovićem koji su tvrdili kako je upravo on umiješan u to ubojstvo.

Turković je u prvostupanjskom postupku osuđen na 40 godina zatvora no nije proglašen krivim za Delalićevo ubojstvo.

Presuda je u srpnju poništena pa se očekuje novo suđenje.

Taj slučaj u ime Tužiteljstva BiH vodio je upravo tužitelj Dubravko Čampara koji je sada, navodno, u posjedu novih dokaza o suodgovornima za Delalićevo ubojstvo što su stigli s Kosova.

Zanimljivo je da je se upravo Čampara našao na "Avazovoj" meti uz Izetbegovića uz optužbu kako "Delalićev leš pokušava podmetnuti nevinima".

"Avaz" je Čamparu nazvao "kućnim tužiteljem Bakira Izetbegovića" optuživši ga da zlorabi položaj i zaprijetivši kako će prije ili kasnije za to odgovarati i uz najavu kako će nakon listopadskih izbora uslijediti "čišćenje Tužiteljstva BiH od politički ubačenih pojedinaca".

Tužiteljstvo BiH ranije ovog tjedna upozorilo je kako se neki od tužitelja koji su angažirani na najozbiljnijim slučajevima organiziranog kriminala suočavaju s pojačanim medijskim i političkim pritiskom.

Pri tom je kao jedan od primjera naveden upravo "slučaj Turković" a Tužiteljstvo BiH javno je poručio kako pod pritiscima neće popustiti niti će zbog tih pritisaka biti pošteđen bilo koji pojedinac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara