Kajin u Saboru o vukovarskoj koloni sjećanja: Bio je to puzajući pokušaj državnog udara u režiji HDZ-a

Kajin u Saboru o vukovarskoj koloni sjećanja: Bio je to puzajući pokušaj državnog udara u režiji HDZ-a

Foto: Hina

OPORBENI saborski klubovi zatražili su jutros stanku u radu Sabora zbog jučerašnje Vladine odluke da se izmijeni ugovor o zračnoj luci Zagreb, a zbog jednog novinskog teksta zahtjev za stankom zatražio je i nezavisni zastupnik Damir Kajin.

"Kontradiktorne su izjave u medijima što taj ugovor znači, postoje osnovane sumnje da će izmjene prouzročiti štetu", rekao je laburist Mladen Novak kojem su se u zahtjevu za stankom priključili HDZ i HDSSB.

"2001. se samo prijetilo rušenjem institucija, a sada se čini korak više"

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin optužio je danas HDZ da izaziva kaos te da "politikom - što gore, to bolje, želi doći na vlast".

Kajin je, pozivajući se na medijske natpise o "četiri plana urote protiv državnoga vrha", ponovio da se na Dan sjećanja u Vukovaru, kad je vrh vlasti bio spriječen sudjelovati u Koloni sjećanja, dogodio "pokušaj puzajućeg puča".

"Ovako nije bilo 2001.", rekao je Kajin, nakon 10-minutne stanke u Saboru, koja je određena na zahtjev više klubova koji su željeli govoriti o različitim aktualnim temama.

Dodao je kako je "jasno tko ruši, tko destruira, izaziva kaos i politikom - što gore to bolje, kani se domoći vlasti".

"Hrvatska danas nije ugrožena izvana, od Srbije, Slovenije, Italije, ona je ugrožena iznutra i danas građani, ili su na braniku institucija i ustavnih vrijednosti, ili ste uz te pučiste", poručio je Kajin.

Događaje u Vukovaru usporedio je sa splitskom Rivom 2001. godine, a suglasan je s ocjenom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da su u Vukovaru zakazale sigurnosne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kad bismo stalno stalno raspravljali o novinskim napisima, gdje bismo stigli", uzvratio mu je HDZ-ov Branko Bačić.

I Bačić smatra da bi trebalo preispitati rad sigurnosnih službi, "jer o istom događaju jedno mišljenje ima predsjednik Republike, a drugo predsjednik Vlade".

Kajinovo izlaganje pratila su dobacivanja iz HDZ-ovih klupa pa je predsjedavajući nenad Stazić pozvao na mir u sabornici.

"Kolega Đakiću, nemojte dobacivati. Nećete blokirati kolegu Kajina. Nismo u Vukovaru, u Saboru smo", poručio je Stazić HDZ-ovcu Josipu Đakiću.

Oporba ne želi "hitne" rasprave

Dvanaest novih točaka, od kojih za većinu Vlada traži hitno postupanje, a čemu se oporba protivi, uvršteno je danas u dnevni red Hrvatskog sabora.

Među njima su zakonski prijedlozi o prostornom uređenju, o gradnji, o građevinskoj inspekciji, Obiteljski zakon, potom prijedlozi izmjena zakona o predstečajnoj nagodbi, o cestama, o željeznicama itd.

"Saborski Poslovnik jasno propisuje da se zakoni samo iznimno donose po hitnom postupku", poručio je Davori Mlakar (HDZ) pitajući se je li to u Hrvatskoj ratno stanje ili drugi interesi obrane nalažu da se, primjerice, hitno mijenja Zakon o cestama.

Laburistica Nansi Tireli ironično pita zašto Vlada i Obiteljski zakon, nije poslala u hitnu proceduru.

Mlakara je zasmetala i brzina kojom je predsjedavajući Nenad Stazić pročitao dopunu dnevnog reda. "Čestitam na brzini, to je sličilo na reklame (za lijekove) u kojima se korisnike poziva da za nuspojave pitaju svoga liječnika ili ljekarnika", rekao je Mlakar.

Reiner zabrinut stanjem demokracije zbog nedjeljnog referenduma

U Saboru još jedna stranka. Ova je zatražena kako je poručio HDZ-ov Željko Reiner, zabrinutošću stanjem demokracije u Hrvatskoj vezano za kampanju kojoj svjedočimo posljednjih dana vezanoj uz nedjeljni referendum.

"I netoleranciju koja je počela dominirati našim medijskim prostorom, kampanju koja poprima razmjere opće harange", rekao je Reiner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara