Kako pokrenuti karijere mladih istraživača i zaustaviti odljev mozgova?

Ilustracija: Arhiva

HRVATSKA i EPFL predstavit će okvirni prijedlog projekta za osnivanje centra sa svrhom pokretanja karijera mladih istraživača i zaustavljanja 'odljeva mozgova', koji namjeravaju zajednički prijaviti Europskoj komisiji.

Hrvatska i EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, Švicarska) objavili su kako rade na zajedničkom projektu osnivanja centra znanstveno-tehnološke izvrsnosti. Cilj tog centra, smještenog u Hrvatskoj, bit će, poručuju, pokretanje karijera mladih i perspektivnih istraživača kako bi se potaknula strateška istraživanja i ekonomski relevantne tehnološke inovacije te usporio odljev intelektualnog kapitala iz zemlje.

Projektni prijedlog bit će prijavljen u okviru programa Europske komisije za istraživanje i tehnološki razvoj Obzor 2020. U slučaju prihvaćanja projekta, Europska unija financirat će projekt u iznosu od 15 do 20 milijuna eura.

Centar u Hrvatskoj će ugostiti desetak znanstvenih skupina, od kojih će svaka biti predvođena perspektivnim mladim i kreativnim istraživačima na početku karijere, odabranim na otvorenom natjecanju izvrsnosti. Očekuje se da bi centar mogao zaposliti više od 70 osoba.

Područja istraživanja o kojima je riječ - ponajprije strojarstvo, zdravstvo i elektronika - odgovaraju djelatnostima u sektorima za koje se smatra da su od ključne važnosti za gospodarski razvoj Hrvatske. Takva platforma trebala bi dodatno ojačati druge projekte između Hrvatske i EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara