Kalmeta o Sanaderu na suđenju za Fimi mediju: "Predsjednik stranke je ipak predsjednik i najveći autoritet"

Kalmeta o Sanaderu na suđenju za Fimi mediju: "Predsjednik stranke je ipak predsjednik i najveći autoritet"

Foto: Damjan Tadić/Cropix

U NASTAVKU suđenja u slučaju Fimi media, na Županijskom sudu u Zagrebu, svjedočio je bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta.

Predsjedništvo HDZ-a nikad nije raspravljalo o financijskom poslovanju, iako je to moglo učiniti. To je na suđenju za Fimi mediju izjavio bivši ministar i potpredsjednik stranke Božidar Kalmeta iz čijeg je resora, prema financijskom vještačenju, preko agencije Nevenke Jurak izvučeno 22 milijuna kuna. Za materijalno-financijsko poslovanje bilo je zaduženo računovodstvo u sklopu Glavnog tajništva stranke, rekao je bivši HDZ-ov ministar.

Kalmeta je rekao da je Predsjedništvo HDZ-a 2010. godine prvi put raspravljalo o završnom računu za godinu ranije i planu za iduću. Tada bi glavni tajnik Ivan Jarnjak usput iznio kakav je nalaz državne revizije, pojasnio je Kalmeta. "Predsjedništvo nije u potpunosti izvršilo financijske ovlasti, mogli smo predlagati tu temu, ali nitko to nije učinio. Ja sam smatrao da nije u mom djelokrugu", rekao je Kalmeta.

"Predsjednik je ipak predsjednik"

Bivši HDZ-ov ministar mora, turizma, prometa i razvitka istaknuo je i kako tadašnji predsjednik stranke Ivo Sanader nije mogao svaki dan imati uvid u materijalno-financijsko poslovanje stranke, ali i da je "predsjednik ipak predsjednik".

"Je li to netko nominirao kao temu? Zašto se ne radi, ovo što vi kažete, kao što je Predsjedništvo trebalo raditi?", pitala je sutkinja Čalić. "Koliko se ja sjećam, nitko nije nominirao. Mogli smo, mogli smo. Osobno sam smatrao da to nije u djelokrugu mog posla i interesa posla koji obavljam. Mogli smo, ali nije nitko", odgovorio je Kalmeta.

Sanader je, koliko se sjeća, bio na svim sjednicama Predsjedništva, a s glavnim tajnikom Jarnjakom imao je korektan odnos i operativno su blisko surađivali u svakodnevnom radu stranke. Tužiteljicu je zanimalo koja je tu bila Sanaderova uloga.

"Kakvu je ulogu u svakodnevnom operativnom poslovanju stranke imao predsjednik stranke?", pitala je sutkinja. "To su operativni poslovi i ne znam koja je tu uloga predsjednika. Ne vjerujem da se baš svaki dan može imati uvid ili treba imati uvid u nešto oko materijalno-financijskog poslovanja. S druge strane, predsjednik stranke je ipak predsjednik stranke i najveći autoritet u stranci", kazao je Kalmeta.

Kalmeta je potvrdio da su stranački ogranci imali samostalnost na lokalnoj razini, dok su se oko kandidata na nacionalnoj, županijskoj i većim gradovima morali konzultirati sa središnjicom. Također je ponovio da je u Sanaderovom mandatu kao uvjet pristupanja EU donesen Zakon o financiranju političkih stranaka, pa od 2007. donatori više nisu mogli biti anonimni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalmetu je inače nekoliko dosad ispitanih svjedoka označilo kao posrednika Mladenu Barišiću u dogovaranju poslova Fimi medije s javnim poduzećima, poput HAC-a i Hrvatske pošte. O famoznoj agenciji preko koje je navodno u crni HDZ-ov fond "upumpano" oko 70 milijuna kuna, no obrana, ni tužiteljstvo bivšeg ministra nisu pitali.

"Gospodin Barišić je bio kontakt osoba zajedno s tadašnjim ministrom financija Šukerom s našom udrugom"

Vlasnik tvrtke Geofoto Zvonko Biljecki posvjedočio je da je preko Fimi medije s 200 tisuća kuna plus PDV svojedobno sponzorirao koncert Ane Rucner na Bundeku. Biljecki je potvrdio i poznanstvo s Mladenom Barišićem od 2005. te da mu je bivši šef Carine kao predsjedniku Udruge bosanskih Hrvata "Prsten" bio kontakt u HDZ-u. Tvrdi njegovoj firmi Geofoto nije se zbog toga pogodovalo.  

"Gospodin Barišić je bio kontakt osoba zajedno s tadašnjim ministrom financija Šukerom s našom udrugom", rekao je Biljecki. "Tko ga je odredio, je li vam poznato?", upitala je tužiteljica Željka Mostečak. "Gospodina Šukera je odredio dr. Ivo Sanader, a Šuker je odredio Mladena Barišića", pojasnio je svjedok.

Sljedeći ponedjeljak na klupi za svjedoke trebali bi se naći bivši HDZ-ovi ministri Branko Vukelić i Gordan Jandroković. Na popisu za ispitivanje je i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a u ožujku je planirana i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Margareta Mađerić, bivši ministri Ivan Šuker, Berislav Rončević, Miomir Žužul i Božo Biškupić, ali i estradnjaci Mate Mišo Kovač i Marko Perković Thompson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara