Kaos u Saboru: Ima kvoruma - nema kvoruma

Kaos u Saboru: Ima kvoruma - nema kvoruma

Ilustracija: Davor Pongračić/Cropix

"LEGITIMNO je pravo kvoruma da zatraži određivanje kvoruma. Mi smo iskoristili svoje pravo jer smo svjesni da ste se uspjeli skupiti za glasanje, ali u nedovoljnom broju da biste donosili odluke", rekao je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar prilikom poslovničke prepirke o tome je li većina imala kvorum prilikom saborskog glasovanja. Naime, HDZ je napustio sabornicu misleći da Kukuriku koalicija nema potrebnih 76 zastupnika.

"Ova Vlada nas vraća u 19. stoljeće"

"U prvom trenutku kad ste pristupili glasanju u Saboru je bilo 77 zastupnika, od kojih jedan iz HDZ-a koji je tražio utvrđivanje kvoruma. Dvoje nije imalo pravo glasa, znači imali ste 75 zastupnika. Procedura je pretpostavka demokracije. Ovo je još uvijek dio poslovnika kojeg se, bez obzira na sarkastične opaske, morate držati, i kad vam ide i kad vam ne ide u prilog. Možda je vaš prijedlog da vam oporba ne treba i da šaljemo dopisno glasove. Na ovaj način silovati demokraciju, da niste u stanju dovesti zastupnike, to je neprihvatljivo. U sukobu je s osnovnim pravilima demokracije i pristojnosti. Vi ste druga i drugačija vlast, vi ste vlast koja je svakim danom korak po korak dalje od uzusa i demokracije koju smo uspjeli postići u ovih dvadeset godina. Svojim postupcima vraćate nas u 19. stoljeće. Svoje primjedbe drugi put, a pogotovo držeći se poslovnika, zadržite za sebe, ovo što ste napravili povucite i dajte ljudima koji su došli potvrditi svoj mandat da se sve obavi po zakonu. Vaš put je put debelo unatrag i umjesto da se dičite promjenama u boljem smjeru, vi nas podsjećate na tzv. bizantinski način i vaš nordijski model. Vi niste ni blizu nordijskih zemalja", poručio je HDZ-ov Davorin Mlakar.

"Poslovnik nije prekršen. Kvorum utvrđuju stručne službe i ja sam se toga držao", poručio je predsjedavajući Stazić.

Crni fondovi, stranačke nekretnine...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SDP-ov Igor Dragovan podsjetio je na crne fondove i rekao da je ispod svake razine na ovaj način opstruirati rad Sabora. "Od prvog dana stručne službe utvrđuju kvorum, danas ste krivo izbrojali i opstruirali verificiranje mandata dvoje zastupnika. Govorili ste godinama da ste u pravu, a trpali ste novce građana u privatne džepove", poručio je Dragovan.

HDZ-ov Davorin Mlakar zatražio je povredu poslovnika. "Trebao bi biti upućen gdje treba iznijeti njegova saznanja o crnim fondovima", odgovorio je Mlakar Dragovanu i rekao da su trebali govoriti kamo su otišli novci od prodaje stranačkih nekretnina.

Stazić nije uvažio Mlakarove argumente i nastavio je s procedurom polaganja prisege za dvoje novih zastupnika Marijanu Živkov i Hrvoja Nekića koji zamjenjuju dvije SDP-ove zastupnice koje idu u Europski parlament.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara