"Kapetan kukavica" za nesreću Costa Concordije okrivio kormilara: "Ne bi došlo do sudara da je brzo i propisno reagirao"

Foto: Guliver image/Getty images

KAPETAN kruzera Costa Concordia u čijem su potonuću kraj otoka Giglio u siječnju prošle godine poginule 32 osobe, na današnjem sudskom ročištu je krivnju za nesreću svalio na kormilara broda.

Podsjetimo, "kapetan kukavica" Francesco Schettino je optužen za ubojstvo iz nehaja, za izazivanje brodoloma te napuštanje broda prije nego je 4.200 putnika i članova posade bilo evakuirano. Schettino tvrdi da je on žrtveno janje i da je do tragedije došlo zbog kombinacije pogrešaka članova posade te mehaničkih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kapetan kukavica" pred sudom je kazao kako je naredio kormilaru da skrene ulijevo kad se Concordia opasno približila stjenovitoj obali Giglija, ali kako je posada reagirala sporo i nije izvršila manevar. "Prema mom iskustvu, ne bi došlo do sudara da je kormilar brzo i propisno reagirao. Da nije bilo kašnjenja i pogrešaka, brod bi se zaustavio prije udara u greben", naveo je Schettino.

Dok Schettinu prijeti kazna od 20 godina zatvora, kormilar Jacob Rusli Bin jedan je od pet zaposlenika Costa Crociere SpA kojima je u odvojenom postupku ponuđena nagodba. Za ubojstvo iz nehaja i uzrokovanje brodoloma je dobio kaznu od godinu i osam mjeseci zatvora. Istražitelji su naveli da su "jezične barijere" između talijanskog kapetana i kormilara indonezijskoj porijekla možda odigrale ulogu u neuspjelom manevru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara