Karamarko: Odustajanje od Bleiburga je znak da se vlast nije oslobodila starih ideologija

Foto: Davor Pongračić / Cropix

U POVODU odluke Predsjedništva Hrvatskog sabora da Hrvatski sabor neće biti pokrovitelj obilježavanja obljetnice stradanja na Bleiburgu, Tomislav Karamarko, kandidat za predsjednika HDZ-a je uputio priopćenje hrvatskoj javnosti.

"Nepojmljivo je da se u današnjoj Hrvatskoj koja je pred ulaskom u Europsku Uniju u kojoj je, uz čuvenu Deklaraciju o zločinima komunizma iz veljače 2010. doneseno više deklaracija o osudi komunističkih režima, može iznova aktualizirati otvorena komunistička isključivost i reideologizacija društva.

"Popuštanje pred praksom jednoumlja"

Riječ je o otvorenom popuštanju pred praksom jednoumlja za koju je izgledalo da je odložena u ladice povijesti. Vraćanje je to u vrijeme prije Domovinskog rata u kojem smo platili visoku cijenu za stvaranje slobodne i demokratske države, obranu od agresije poticane istom totalitarnom politikom i ideologijom.

Ovo je pokazatelj dezorijentacije vladajuće elite i njezine izgubljenosti u vremenu u kojem bi trebala zaživjeti istinska demokracija poput one koja vlada u zajednici slobodnih demokratskih država EU u koju uskoro ulazi i Republika Hrvatska.

"Ponižavanje i cinično iživljavanje nad narodom"

Sama odluka Predsjedništva Hrvatskog sabora, bez provedene rasprave svih zastupnika, o dokidanju pokroviteljstva nad obilježavanjem spomena bleiburških žrtava, ne služi na čast vladajućem SDP i njegovoj koaliciji.

Danas, dvadeset godina od utemeljenja i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, ovakve inicijative predstavljaju ponižavanje i cinično iživljavanje nad narodom kojemu se ne dopušta štovanje jednog od najosjetljivijih simbola stradanja u hrvatskoj povijesti.

"Bleiburg je stvorio i održavao hrvatski narod"

Bleiburg kao simbol križnog puta, kao simbol svih mjesta ubijanja zarobljenih vojnika i nedužnih civila, staraca, žena, djece - stvorio je i održavao sam hrvatski narod. To mjesto i znak sjećanja nisu mu darovale nikada nikakve vlade i parlamenti, i neće mu ga oduzeti uskraćivanjem pokroviteljstva i u budućnosti evidentno financijske potpore. Desetljećima se čekalo da se odredi u Hrvatskoj mjesto sjećanja i odavanja počasti, ali nije se dočekalo. A sada, u iskazivanju otvorene neosjetljivosti na ovakav razmjer zločina vladajuća koalicija pokazuje kakva je njezina ideološka narav.

Nepojmljivo je da se ovako nekritički od strane ideološki ostrašćenih pojedinaca prebrojava koliko je i gdje ubijeno hrvatskih vojnika i civila u vrijeme povlačenja i predaje. Tako hladno i sramotno utvrđuje da 'na Bleiburgu nije bilo puno žrtava.'

"Vlast se nije oslobodila starih ideologija"

Naravno, ne tvrdimo da je na samom Bleiburgu ubijeno najviše ljudi, ali Bleiburg je mjesto na kome je završeno povlačenje. Ujedno to je mjesto i ishodište svih zločina, prva postaja svih križnih puteva i stradanja koja se nisu smjela dogoditi prema važećim međunarodnim ratnim konvencijama. I kao takav, stvoren na temeljima boli i ljubavi onih koji su tamo izgubili svoje najdraže, čuvan je i sačuvan u memoriji naroda kao simbol.

Dakle, ova sramotna odluka Predsjedništva Hrvatskog sabora o dokidanju pokroviteljstva znak je da se nova vlast nije oslobodila starih ideologija i zabluda. Hrvatski birači im za to u svakom slučaju nisu dali mandat. Bit će to iznova zločin nad nevinim žrtvama komunističko-boljševičkog režima, kao i ponižavanje i vrijeđanje svih onih koji su izgubili svoje najmilije.

Brisanje simbolike Bleiburga jest brisanje nečiste savjesti i pokušaj rehabilitacije komunističkog režima, a takvi režimi odavno su osuđeni od suvremene Europe i slobodoljubivog svijeta", stoji u priopćenju Tomislava Karamarka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara