Karamarko: Rehabilitacija Mihajlovića loša za odnose Hrvatske i Srbije; Mesić: To je skandal

Karamarko: Rehabilitacija Mihajlovića loša za odnose Hrvatske i Srbije; Mesić: To je skandal

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ocijenio je  da je presuda Vrhovnog suda u Beogradu kojom je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihajlović loša stvar koja može utjecati na odnose dviju zemalja.

Rehabiliticija Draže Mihajlovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja, rekao je Karamarko nakon polaganja vijenca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana naglasivši da se srpska politika mora o tome jasno očitovati.

"Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihajlović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine", kazao je Karamarko novinarima.

Komentirajući ocjene Europske komisije o ekonomskoj politici hrvatske Vlade, Karamarko je rekao kako je to "kao kad vam roditelj dođe s roditeljskog sastanka, a vi imate šest jedinica i dobijete preporuku da ih morate ispraviti". Dodao je da hrvatska Vlada "packe iz Bruxellesa" pretvara u svoje političke pobjede.

Na upit novinara što misli o porezu na nekretnine Karamarko je rekao da ga on ne bi uvodio, a što se tiče presude u slučaju Udruge Franak izjavio je kako očekuje da će se potaknuti trajno i pravedno rješenje između štediša, Vlade i banaka.

Karamarko je u četvrtak nazočio i proslavi 25. obljetnice ustroja HDZ-ove podružnice u Velikom Trgovišću, te promociji knjige "Tuđmanov arhiv".

Mesić: Rehabilitacije Draže Mihajlovića je pravosudni i politički skandal

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihajlovića pravosudni je i politički skandal, priopćio je u četvrtak bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica, ističe Mesić.

U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice, upozorava Mesić.

"On će nesumnjivo negativno utjecati na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike", kaže se u priopćenju.

Četnički pokret u Drugome svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora. Četnici su bili krajnje obazrivi prema njemačkom okupatoru, tijesno su surađivali s talijanskim, a zajedno s oba borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na čelu s Josipom Brozom Titom, ističe Mesić.

Također podsjeća da se ustašama četnici praktično nikada nisu sukobili, a na samome kraju rata, kada su bježali prema zapadu, ustaški poglavnik Ante Pavelić dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je još držao pod svojom kontrolom.

"Rehabilitirati danas Dražu Mihajlovića, govoriti o njegovome 'ubojstvui i o njemu kao o žrtvi komunizma, grubo je izrugivanje sa činjenicama. Svako rehabilitiranje četništva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustaštva može završiti samo u katastrofi", upozorava Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kako kaže, teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zločince iz vremena Drugoga svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifašizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara