Karamarko: Vlada je zrela za odlazak, svaki dan njihovog mandata je poguban za Hrvatsku

Foto: Patrik Maček/Pixsell

TOMISLAV KARAMARKO pojavio se u Saboru. Ta je činjenica već sama po sebi vijest, kada se uzme u obzir koliko rijetko prvi čovjek HDZ-a zalazi na Markov trg.

A onda je još održao i govor. Odnosno pročitao ga s papira. Trebala je to biti replika na izvještaj Zorana Milanovića o radu Vlade i stanju nacije, iako je bilo sasvim jasno da je Karamarkov istup bio unaprijed pripremljen. Na Milanovićeve tvrdnje jedva se i osvrnuo.

"Mir, demokratski dijalog i stabilnost su nam potrebni kako bi se prije svega mogli posvetiti rješavanju nagomilanih gospodarskih problema. Ali čini mi se da je to uz ovu Vladu iluzija i da je prekasno", rekao je Karamarko, te poručio Kukuriku koaliciji da su "zreli za odlazak s vlasti" jer je "svaki dan njihovog daljnjeg mandata poguban za Hrvatsku".

O referendumu, Vukovaru, "lex Perkoviću", Tuđmanu...

Iako je stanje o gospodarstvu istaknuo kao ključni problem, Karamarko je veći dio svoj govora ipak posvetio nekim drugim temama. Ponavljao je tako već odavno izrečene floskule o referendumskoj akciji "U ime obitelji", o dvojezičnosti u Vukovaru, o nezaobilaznom "lex Perkoviću"... Na kraju je iz naftalina ponovo uspio izvući i svog duhovnog oca Franju Tuđmana, za kojeg je kazao da mu je žao što se rijetko spominje u Saboru.

Na gospodarstvo se Karamarko osvrnuo na početku svog govora. "Kriza u Hrvatskoj se produbljuje i nema realnih naznaka njenog kraja. Svi relativni makroekonomski pokazatelji i dalje su negativni", kazao je Karamarko.

HDZ dijeli lekcije?!

Negativni gospodarski trendovi, istaknuo je Karamarko, rezultirali su padom BDP-a za 1,1 posto u prvoj polovici godine, kao i daljnjem snižavanjem kreditnog rejtinga. "A sjetimo se što su sve obećavali", poručio je šef oporbe.

"Deficit je dosegao 13 milijardi kuna, što je za tri milijarde više od planiranog za cijelu godinu. Do kraja godine bi mogao biti 17 milijardi kuna, što se nikad do sada nije dogodilo", kazao je Karamarko.

Istaknuo je problem velike nezaposlenosti mladih, kao i rastuću stopu siromaštva. "Hrvatska uz Grčku i Bugarsku ima najvišu stopu siromašnih u EU. Svi ovi suhoparni podaci i brojevi govore samo jedno: da građani žive sve lošije otkad ste vi na vlasti. Umjesto da ste provodili strukturne reforme javnog sektora, Vlada je od početka svog mandata usmjerila energiju na kadrovsko zapošljavanje odanih stranačkih poslušnika", kaže predsjednik HDZ-a. 

Vladu je Karamarko optužio da svojim potezima produbljuje krizno stanje u društvu. Istaknuo je da je struja poskupjela za 30 posto, plin za 34 posto, a grijanje za 34 posto. Također, tvrdi da je Vlada novim poreznim nametima produbila antipoduzetničku klimu u društvu, te se usput zaratila sa svim socijalnim skupinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara