Karamarko: Zviždanje Mesiću i Josipoviću na inauguraciji je spontana reakcija na njihove mandate

Karamarko: Zviždanje Mesiću i Josipoviću na inauguraciji je spontana reakcija na njihove mandate

Foto: FAH

POZIVAMO na konsenzus oko našeg gospodarskog programa, poručio je danas navečer predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, odgovarajući na novinarske upite je li u Hrvatskoj moguće zajedništvo u ovo vrijeme krize, na koje je u svom govoru pozvala novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Karamarko je u Slavonskom Brodu, gdje je nazočio proslavi 25. godišnjice brodsko-posavskog županijskog HDZ-a, kazao kako se svjetonazorski ljevica i desnica neće podudarati, da to ne bi bilo ni normalno, ali da s obzirom na tešku gospodarsku situaciju u HDZ-u traže konsenzus za pronalaženja rješenja, oživljavanje gospodarstva, otvaranje radnih mjesta.

"U pitanju je preživljavanje. Tu nema ideoloških razlika. Mi smo ono što jesmo, vjerni Domovinskom ratu, predsjedniku Tuđmanu, tradiciji, onom što smo stvorili devedesetih godina. Oni to možda nisu", rekao je Karamarko.

Na inzistiranje novinara da pojasni što konkretno misli, odgovorio je kako je predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović zakasnio, da je njegova vlada u zadnjim mjesecima mandata bez ičeg realiziranog, samo s populističkim mjerama.

S Vučićem je razgovarao površno i protokolarno

"Mi pozivamo na konsenzus oko našeg gospodarskog programa. Ne znam što bi ova vlada sada mogla ponuditi osim ovih populističkih mjera kojima i dalje vara hrvatske građane", istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Upitan o čemu je razgovarao sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Karamarko je rekao da je to bio protokolaran i površan razgovor na teme koje imaju svi hrvatski dužnosnici, tijekom kojega je spomenuo i hrvatskog branitelja Veljka Marića koji služi zatvorsku kaznu u srbijanskom zatvoru.

"Mi mislimo i tvrdimo da je nestalo više Hrvata nego građana srpske nacionalnosti. Mislim da su nam dužni dati podatke o našim nestalima. Naravno da i Hrvatska može i treba pomoći njima i obiteljima koje su izgubile svoje najbliže", komentirao je Karamarko srbijanske brojke nestalih osoba tijekom rata.

Od neprimjerenih gostiju na inauguraciji važnije zajedništvo

Na upit novinara smatra li primjerenim da na svečanosti inauguracije budu prisutne i osobe koje su suđene za govor mržnje te su pod ozbiljnim optužbama, odgovorio je kako se time ne želi baviti te da treba biti legalist. Važnije je zajedništvo koje se osjetilo na svečanosti inauguracije, naglasio je Karamarko.

Za negodovanje iz publike na svečanosti prisege predsjednice pri spomenu imena bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića kazao je kako mu nije drago da se to dogodilo, ali da su to vjerovatno spontane reakcije na prethodne mandate. Čudnim je ocijenio da premijer Milanović ni na inauguraciju nije našao za shodno čestitati predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara