Karamarko najavio: Brkić će zbog poništenja diplome podnijeti tužbu Upravnom sudu

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko je večeras ocijenio da premijer Milanović zbunjuje javnost izjavom u vezi s odlukom varaždinskog Županijskog suda o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj, kad kaže da će Vlada Saboru predložiti "odgovarajuće mjere" budući da Njemačka i hrvatski sudovi na različite načine tumače hrvatske zakone. "Ako je to pokušaj da se prevari naše njemačke partnere, njemačko pravosuđe i Europska unija onda je to ispod svake razine", izjavio je Karamarko večeras uoči proslave 24. obljetnice osnutka HDZ-a u Segetu Donjem kod Trogira.

Predsjednik Vlade Milanović je sinoć za HTV rekao kako će Vlada Saboru predložiti odgovarajuće mjere u cilju poštivanja pravnog poretka RH i provođenja zakona koje je donio Hrvatski sabor. "S obzirom da mi predlažemo zakone, Sabor ih donosi, a Njemačka ih tumači i provodi na jedan način, a naši sudovi na drugi način, mi ćemo kada sve ovo završi naći načina da kao Vlada Saboru predložimo odgovarajuće mjere u okviru naših ustavnih i zakonskih ovlasti, u cilju poštivanja pravnog poretka RH i provođenja, a ne tumačenja zakona koje je donio Hrvatski sabor, rekao je među ostalim premijer.

Karamarko je večeras rekao kako Milanović "zbunjuje hrvatsku javnost i svakog pojedinca". Po njegovoj ocjeni, ako je ta Milanovićeva izjava na tragu da se opet zaštiti "jedan od vinovnika u tim udbaškim zločinačkim akcijama", onda je to također ispod svake razine.

"Ima dosta kontroverzi oko samog postupka utvrđivanja, oko te liste od 26 imena, pa ih je 7 skinuto, oko toga kako su glasovali profesori u radnoj skupini"

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s diplomskim radom glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića za koju je stručno povjerenstvo ustanovilo da je plagirano, Karamarko je najavio da će Brkić podnijeti tužbu Upravnom sudu. "Ima dosta kontroverzi oko samog postupka utvrđivanja, oko te liste od 26 imena, pa ih je 7 skinuto, oko toga kako su glasovali profesori u radnoj skupini", kazao je. Po njegovim riječima ne treba ništa prejudicirati prije odluke Upravnog suda.

Kako je ocijenio, znakovit je trenutak u kojem dolazi do tzv. slučaja diplome, jer radi se o trenutku kada sadašnja vlast objavljuje da dokida 177 milijuna poticaja za zapošljavanje mladih, a neće dobiti ni 66 milijuna eura iz fondova EU jer nemamo akreditaciju. Oni će svaki dan do izbora za EU parlament smišljati neke afere, samo da ne govore ono o čemu treba govoriti, ocijenio je Karamarko.

"Gospodin Jovanović će ostati zapamćen kao loš ministar jedne grozne vlade koja je ovu državu uvela u nevjerojatne gospodarske probleme"

Na upit kako komentira izjavu ministra Željka Jovanovića da on i Brkić u vezi s diplomama zbunjuju javnost i akademsku zajednicu, Karamarko je rekao da Jovanovića već dugo hrvatska javnost ne percipira ozbiljno, niti njegove riječi bilo što znače.

"Gospodin Jovanović će ostati zapamćen kao loš ministar jedne grozne vlade koja je ovu državu uvela u nevjerojatne gospodarske probleme. Njegove riječi apsolutno nemaju nikakvu težinu. Njegov način komuniciranja, civilizacijska razina te komunikacije puno govori o njemu pa čak i u intelektualnom kontekstu", ocijenio je Karamarko.

Za Jovanovićevu izjavu da će, dođe li na vlast, HDZ nastaviti pljačkati Hrvatsku, rekao je da treba pogledati koliko afera sada izlazi na površinu, a čiji su glavni protagonisti iz SDP-a. "Primjerice slučaj Sabo, slučaj Merzel, pa koji to ministar nije u sukobu interesa. Njihova politička filozofija svela se samo na to da je HDZ kriv", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vezi s neizglasavanjem vukovarskog proračuna, rekao je da najbolje održati nove izbore u tom gradu, jer bilo bi dobro da Sabo više ne bude gradonačelnik.

Izbori za EU parlament bitni za HDZ

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je večeras kako su za HDZ jako bitni izbori za Europski parlament jer će oni pokazati snagu stranke, pozvao je članstvo i birače HDZ-a da ne vjeruju anketama jer one obmanjuju te ponovio da će tražiti prijevremene parlamentarne izbore.

"Nama je jako bitan 25. svibnja kada će se održati izbori za EU parlament jer će to biti treća izborna pobjeda HDZ-a s novim vodstvom, i nakon toga mi ćemo tražiti prijevremene parlamentarne izbore, to jest da se oni održe isti dan kada i predsjednički", istaknuo je Karamarko na skupu u Segetu Donjem kod Trogira, kojim je obilježena 24. obljetnica osnutka HDZ-a u tom mjestu.

Procjenjuje da bi prijevremeni parlamentarni izbori koji bi se održali isti dana kada i predsjednički, donijeli financijsku uštedu jer bi organizacija takvih izbora koštala, kako je rekao, 150 do 200 milijuna kuna.

Karamarko je članstvu i simpatizerima HDZ-a poručio da ne treba nasjedati na rezultate anketa nazvavši ih čudnim, te je naveo primjer nedavne ankete Crobarometra, po kojoj HDZ ima prednost od 0,1 posto u odnosu na SDP.

"Mi smo realno od njih (SDP) trenutačno jači za 7 do 8 posto, to je ono što mi znamo. Te ankete su specijalno sredstvo obeshrabrivanja naših članova jer one govore da smo stalno na 20 ili 21 posto podrške birača te da sam ja najnepopularniji; kao da sam ja premijer koji je uništio državu pa moram biti najnepopularniji, ali to su obmane", kazao je Karamarko, dodavši da ne treba vjerovati tim anketama.

Naglasio je da se HDZ "vratio" Franji Tuđmanu, narodnjačkim vrijednostima i svome narodu, nakon čega su krenule optužbe da su HDZ i on skrenuli "desno". No, istaknuo je Karamarko, to nije istina.

"Novo vodstvo HDZ-a ima dvije pobjede iza sebe; nitko to nije očekivao, a mnogi nisu željeli, ali moram reći da smo i u stranci imali nerazumijevanja i nekih ljudi koji imaju dileme koje su, zapravo, naše političke i ideološke vrijednosti. S time smo raščistili kao što smo u stranci raščistili i s kriminalom", rekao je Karamarko.

Aktualnu situaciju u Hrvatskoj ocijenio je tragičnom i opasnom te je poručio kako HDZ ima snage za preokret. Karamarko je ponovio oštre kritike na račun vladajuće Kukuriku koalicije. "Doista ćemo ih skinuti s vlasti, jer ne možemo dopustiti da nas vrijeđaju i ponižavaju", zaključio je Karamarko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara