Karamarko pobjegao novinarima: HDZ ne prihvaća presudu! Naši članovi su dobri i pošteni ljudi!

Screenshot: Youtube

PREDSJEDNIK HDZ-a, Tomislav Karamarko, odmah po izricanju presude u slučaju Fimi media održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio žalbu na presudu jer HDZ ne prihvaća kolektivnu odgovornost.

"Cijeli svoj radni vijek sam se borio protiv korupcije i moram reći da je ova presuda doista presedan - ne samo u Hrvatskoj već i u europskoj praksi. Želim poručiti da je HDZ potpuno uvjeren da nismo krivi te ćemo se žaliti", poručio je Karamarko.

Karamarka posebno smeta kolektivna odgovornost za pojedinačne kriminalne radnje te smatraju da trebaju odgovarati osobe, a ne kriviti čitavu stranku.

"Ne prihvaćamo kolektivnu odgovornost. Preko 200 tisuća naših članova su dobri, pošteni ljudi koji loše žive zbog sadašnje Vlade te ne možemo proglašavati stranku lopovskom. Ovo je stranka koja je stvorila hrvatsku državu. Svjesni smo da će se ova presuda zloupotrebljavati u političke svrhe", rekao je Karamarko o presudi u slučaju Fimi media te odgovornosti HDZ-a kao stranke.

Karamarko je nakon izjave žurno napustio konferenciju za novinare te nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

Karamarko i u Požegi pozvao na jedinstvo

Na večerašnjoj proslavi 24. obljetnice osnutka HDZ- u Požeško-slavonskoj županiji predsjednik stranke Tomislav Karamarko pozvao je članove na jedinstvo te u vezi s današnjom nepravomoćnom presudom u slučaju Fimi medija istaknuo da HDZ nikada neće priznati kolektivnu odgovornost.

Na novinarsko pitanje da objasni znači li to da HDZ neće poštovati odluku suda, Karamarko je odgovorio kako to ne znači da neće poštovati odluku suda, nego suprotno. Kako je rekao, takvi slučajevi su se događali i u zemljama EU, no stranke nisu kažnjavane kao kolektivitet, nije bacana stigma na čitavo članstvo kao što se pokušava tu, u jednoj, kako je ocijenio, "prljavoj političkoj borbi koja se pokušava nametnuti".

Karamarko je rekao kako još vjeruje u hrvatsko pravosuđe i da će Vrhovni sud "donijeti pravu odluku".

Na pitanje hoće li tada poštovati potvrđenu presudu, Karamarko je odgovorio: "Moramo, i poštovat ćemo odluke suda, ali nemojmo sada o hipotezama."

Novinari su tražili da objasni i dio govora pred okupljenim članstvom u kojem je ustvrdio kako se danas HDZ proziva kao lopovska stranka.

"U medijima se to već provlači, imate čudnih konotacija, nevjerojatnih, ali to nas neće omesti u našem poslu. Dapače, mislim da nas to homogenizira", istaknuo je predsjednik HDZ-a. Ponovio je kako kolektivnu odgovornost ne prihvaća te da pojedinci koji su krivi za počinjena kaznena djela moraju odgovarati, ali stranka ne.

Na kriminalizaciji HDZ-a, istaknuo je Karamarko, ustrajavaju one političke opcije koje "nikad nisu prihvatile HDZ, a neke čak nikad nisu prihvatile ni hrvatsku državu".

"Ovakve pojave su udarac svima nama iako su to učinili pojedinci. Takvim ni sličnim ljudima u HDZ-u neće biti mjesta. Odričemo se svega što je bilo negativno, odričemo se detuđmanizacije, dekroatizacije, jednog ideološkog lutanja HDZ-a zadnjih deset godina i svega onog što su kaznena djela, rekao je predsjednik HDZ-a u Požegi.

Karamarko još ne zna hoće li HDZ u žalbenom postupku mijenjati odvjetnika, a na novinarsko pitanje kako će HDZ platiti kaznu ako bude pravomoćno osuđen nije odgovorio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara