Karamarko u Vukovaru vidio samo jednu kolonu: "Mislim da je i predsjedniku i cijelom državnom vrhu mjesto bilo u toj koloni"

Karamarko u Vukovaru vidio samo jednu kolonu: "Mislim da je i predsjedniku i cijelom državnom vrhu mjesto bilo u toj koloni"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko ponovio je svoju ocjenu da je jučer u Vukovaru bila samo jedna Kolona sjećanja u kojoj je bilo 100 tisuća građana iz cijele Hrvatske, dodavši kako je i državnom vrhu bilo mjesto u toj koloni, no da ne odobrava ako je nekome na silu bilo spriječeno da se pridruži koloni, pa tako ni državnom vrhu.

Na novinarski upit je li normalno da pripadnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara predsjedniku, premijeru i državnom vrhu zapriječe da se pridruže Koloni sjećanja Karamarko je u Dnevniku Nove TV istaknuo kako u ovom trenutku ne zna točno kako je to bilo. "Ako su zapriječili; ja u ovom trenutku ne znam točno kako je bilo. Ako su zapriječili to svakako nije normalno. Ja mislim da je i predsjedniku i cijelom državnom vrhu mjesto bilo u toj koloni", kazao je dodavši da se može razgovarati i o tome zašto se to dogodilo.

Karamarko ocjenjuje kako je riječ o "kratkovidnoj politici Vlade prema problemu ćirilice u Vukovaru" te da je "upravo ta kratkovidna politika iritirala građane".

To što je državom vrhu zapriječeno da se pridruže Koloni sjećanja Karamarko smatra kako ih je zapravo "spriječila nerazumna politika Vlade" te "njihova nesposobnost da komuniciraju s tim Stožerom". "Ako je na silu nekome zapriječeno da prođe, priključiti se koloni, apsolutno to ne odobravam", istaknuo je.

Nije se složio s tezom da postoje "vukovarska" i "ne vukovarska" Hrvatska rekavši da "postoji samo jedna Hrvatska", koja se jučer pokazala jedinstvenom i svoje neslaganje s Vladinom politikom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik HDZ-a podsjetio je kako je prekjučer objavljeno da je u Hrvatskoj 350.000 nezaposlenih. "Prema tome, u toj koloni od 100.000 ljudi, znate koliko je ljudi koji imaju socijalne probleme, koji su nezaposleni" upitao je.

Odbio je optužbe da HDZ "daje savjete" i "suflira" Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara rekavši da se ne treba podcjenjivati te ljude. "Vukovar može i mora biti onakav kakvog ga žele Vukovarci. Da li žele ćirilicu sad ili za pet godina, pustimo to doista njima i vidjet ćemo koje ćemo mjere poduzeti zbog ove nezakonitosti u provođenju", kazao je Karamarko.

Upitan hoće li potpisati za referendum da se regulira ovo pitanje dvojezičnosti Karamarko je istaknuo da ovakve bitne stvari odlučuju stranačka tijela, dodavši kako misli da će potpisati tako nešto.

Na upit misli li da će ova zemlja, ako takav referendum prođe, manjinama uskratiti neka prava, da manjine neće imati ništa, predsjednik HDZ-a je rekao da neće. "Gledajte, ova nezgrapna politika Vlade, nažalost, i naše sugrađane srpske nacionalnosti načinila je objektom, što nije dobro. Naprosto, vidjeli ste da građani srpske nacionalnosti ne prave nikakve probleme", kazao je Karamarko.

Na upit novinara odbacio je ocjenu da bi pripadnici srpske manjine bili "građani drugog reda" ako bi se cenzus za uvođenje dvojezičnosti dignuo na 50 posto zastupljenosti neke manjine na određenom području. Zašto bi bili građani drugog reda, ako se taj cenzus digne na 50 posto?, upitao je Karamarko podsjetivši da je odredba od 50 posto zastupljenosti "u većini europskih država".

Smatra kako se u Hrvatskoj gubi vrijeme na nekakve ideološke teme da se ne bi pričalo o gospodarstvu, jer, kako tvrdi, Vlada "o gospodarstvu više nema što reći".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara