Karlovački bračni par HDZ-ovaca optužen za krađu 1,5 milijuna kuna

Screenshot: Wikipedia

ZBOG zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i kaznenog djela ovjerovljivanja neistinitog sadržaja Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je danas optužnicu protiv bračnog para Hermine i Ivana Benića, uz prijedlog da im se oduzme imovinska korist od 1,5 milijuna kuna.

Hermina Benoć (44) je do prošle godine bila voditeljica računovodstva u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić, a njen suprug Ivan (50) predsjednik karlovačkog Mjesnog odbora Gradac i istoimenog odbrovoljnog vatrogasnog društva, te predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Gradac.

Priopćenje o podizanju optužnice, ne navodeći identitet okrivljenih, objavljeno je na internetskoj stranici DORH-a.

Uzimali novac s računa DVD-a i mjesnog odbora

Okrivljenici se nakon provedene istrage stavlja na teret da je od 26. lipnja 2009. do 31. prosinca 2012., "u svojstvu voditelja računovodstva u jednoj gradskoj ustanovi", u više navrata s računa te ustanove prebacila novčani iznos od 1.513.684 kuna na svoj tekući račun i žiro-račun. Potom je, navodi se, novac prebacivala na račune "jednog dobrovoljnog vatrogasnog društva i mjesnog odbora", te podizala u gotovini, a radi prikrivanja transakcije krivotvorila je poslovnu dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Okrivljeniku se stavlja na teret da je kao predsjednik tog odbora i društva u više navrata potpisivao virmane za plaćanje, "omogućivši prvookrivljenici podizanje novca koji je zadržala za sebe”.

Državo odjetništvo je, u vezi prijedloga da se od okrivljenika oduzme imovinska korist od 1,5 milijuna kuna, Županijskom sudu u Karlovcu već je dostavilo prijedlog za određivanje privremene mjere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine.

Suprugu falsificirala diplomu

Hermina Benić okrivljena je i da je za supruga izradila lažnu diplomu, odnosno, kako piše u optužnici, "izradila potvrdu o stjecanju stručnog naziva na ime drugookrivljenika, koju je on upisao u svoju radnu knjižicu".

Oboje Benića su u veljači iz stranke isključeni, dok je Hermina Benić još u srpnju prošle godine, kada je krenulo kriminalističko istraživanje, dobila i izvanredni otkaz zbog teške povrede radne dužnosti.

Predsjednik karlovačke Gradske organizacije Damir Mandić je Hini prigodom njihovoh isključivanja iz stranke rekao da “HDZ nosi svoj dio političke odgovornosti jer su dotični s liste HDZ-a ušli u Mjesni odbor Gradac”, te da “nitko ne može biti član HDZ-a ako krši zakone Republike Hrvatske”, kao i da „HDZ ne može preuzeti odgovornost za djela pojedinaca“. Oporbeni SDP-u poručivao je tada javno HDZ-u “da nije dovoljno samo isključiti Beniće iz HDZ-a, čak ni ako oni završe u zatvoru, jer sve sliči na Fimi mediju i netko mora odgovarati za to” te pozivao gradonačelnika Damira Jelića (HDZ) da da ostavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara