Karzai odbija potpisatI sporazum sa SAD-om: Prvo zaustavite sve napade na afganistanske domove!

Karzai odbija potpisatI sporazum sa SAD-om: Prvo zaustavite sve napade na afganistanske domove!

Foto: Guliver image/Getty images

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai odbio je potpisati sigurnosni sporazum sa Sjedinjenim Državama, objavila je Bijela kuća, dodajući da bi Washington mogao donijeti odluku da sljedeće godine povuče sve svoje vojnike iz Afganistana.

Karzai je američkoj savjetnici za nacionalnu sigurnost Susan Rice u Kabulu u ponedjeljak rekao da SAD mora odmah zaustaviti sve napade na afganistanske domove i pokazati svoju predanost mirovnim pregovorima, rekao je Karzaijev glasnogovornik. On je dodao da će tek kad se ispune ti uvjeti Karzai potpisati sporazum.

Bijela kuća je objavila da je Karzai na sastanku s Rice iznio nove uvjete i naveo da "nije spreman u kratkom roku potpisati (bilateralni sigurnosni sporazum)". Afganistanska plemenska skupština Loja Džirga izglasala je u nedjelju taj ključni sigurnosni sporazum sa Sjedinjenim Državama, koji bi trebao omogućiti ostanak američkih snaga u zemlji i nakon 2014.

Taj bilateralni sporazum, koji je dogovoren nakon višemjesečnih pregovora, trebao bi definirati modalitete američke vojne nazočnosti u Afganistanu nakon povlačenja 75.000 vojnika NATO-a do kraja 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loja Džirga prihvatila je sporazum i zatražila od predsjednika Karzaija da ga potpiše do kraja godine kako bi on stupio na snagu.

Međutim, Karzai je najavio da sporazum neće potpisati prije predsjedničkih izbora koji se trebaju održati 5. travnja sljedeće godine.

Mogućnost odgode ljuti Washington koji je već dao na znanje da dodatna odgoda ne bi bila ni praktična ni zamisliva, te rekao da namjerava zaprijetiti potpunim povlačenjem američkih snaga ako se to dogodi.

"Ako ne dođe do brzog potpisivanja, SAD neće imati drugog izbora već će početi planirati budućnost poslije 2014. u kojoj neće biti vojne nazočnosti SAD-a i NATO-a u Afganistanu", rekla je Rice.

Plemenska skupština nema pravnu težinu i može samo preporučiti predsjedniku da bi nešto trebalo učiniti, a Karzai ju je sazvao kako bi dobio savjet treba li potpisati sporazum sa SAD-om.

Američke snage nalaze se u Afganistanu od svrgavanja talibanskog režima krajem 2001. godine. Trenutno se u Afganistanu nalazi 47 tisuća američkih vojnika, a prema sporazumu nakon povlačenja glavnine snaga u toj bi zemlji nakon 2014. ostalo oko osam tisuća vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara