Karzai traži povlačenje američkih specijalnih postrojbi: U provinciji Wardak mučili i ubijali nevine civile?

Karzai traži povlačenje američkih specijalnih postrojbi: U provinciji Wardak mučili i ubijali nevine civile?

Ilustracija: AFP

PREDSJEDNIK Afganistana Hamid Karzai naredio je hitno povlačenje američkih specijalnih postrojbi iz provincije Wardak, nakon što su se pojavile informacije da su umiješani u otimanje i mučenje nevinih civila, javlja CNN.

Iz SAD-a su se oglasili kratkim priopćenjem u kojem nisu opovrgnuli ovakve optužbe, ali su potvrdili da će pokrenuti istragu o ovim navodima. Iz ureda afganistanskog predsjednika priopćeno je kako je odluka o povlačenju specijalnih postrojbi iz provincije Wardak donesena na sastanku u Vijeću nacionalne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon detaljne istrage, utvrdili smo da su naoružani pojedinci, članovi američkih specijalnih postrojbi stacioniranih u provinciji Wardak, bili uključeni u mučenje, zlostavljanje i ubojstva nedužnih ljudi", stoji u priopćenju glasnogovornika predsjednika Karzaija.

Spominje se i posljednji slučaj u kojemu je, prema tvrdnjama afganistanskih vlasti, devet osoba nestalo u provinciji Wardak, a "sumnjivu" operaciju provodile su upravo američke specijalne postrojbe. Također spominju i slučaj ubojstva jednog učenika, čije je izmasakrirano tijelo pronađeno prije nekoliko dana ispod mosta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara