Katalonija nastavlja prema neovisnosti unatoč odluci Ustavnog suda da je referendum nezakonit

Foto: Guliver Image / Getty Images

PREDSJEDNIK Katalonije Artur Mas u srijedu je rekao da se u toj španjolskoj regiji koja je predvidjela održavanje referenduma o neovisnosti unatoč tomu što je Ustavni sud odbio proglasiti njezinu suverenost, politički proces nastavlja i ide svojim tijekom.

"Politički proces u Kataloniji se nastavlja", rekao je Mas pred članovima regionalnog parlamenta dodavši da će za svaku zamku s kojom će susresti na tom putu pronaći rješenje kako bi se ona izbjegla i prevladala.

Mas je također kazao kako je "takva odluka manje ili više očekivana". "Ne može se postići sporazum s nekim tko ne želi sporazum. Jedino oko čega se vlada želi složiti je to da ništa ne poduzima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predsjednika Katalonije "ta regija je pred velikim demokratskim izazovom, a na to treba odgovoriti na politički način, a ne odlukom ustavnoga suda".

U utorak je ustavni sud djelomično poništio deklaraciju o suverenosti koju je katalonski parlament izglasao u siječnju 2013. Sud je donio odluku prema kojoj referendum o odcjepljenju nije u skladu sa zakonom te da regije unutar Španjolske ne mogu jednostrano raspisivati plebiscit o samoopredjeljenju.

Prema rezultatima posljednjih anketa 59,6 posto stanovnika Katalonije želi neovisnost od Španjolske te da regija postane nova europska država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara