Katolička crkva u SAD-u strahuje: Ukidanjem zastare sve više svećenika-pedofila završilo bi iza rešetaka

Katolička crkva u SAD-u strahuje: Ukidanjem zastare sve više svećenika-pedofila završilo bi iza rešetaka

Ilustracija: AFP

KATOLIČKA crkva u SAD-u sve je više zabrinuta što pred sudovima moraju odgovarati i visoki crkveni dužnosnici - zato što nisu učinili ništa zbog spolnog zlostavljanja djece. Još ih više brine mogućnost - ukidanja zastare, piše Deutsche Welle.

Američki kler s golemom zabrinutošću prati slučaj koji se vodi u Philadelphiji. Tamo je zapravo optužen katolički svećenik James Brennan za samo jedan poznati slučaj, pokušaj silovanja četrnaestogodišnjeg dječaka. Ali, u centar pažnje tužiteljstva i čitave američke javnosti dospio je monsignor William Lynn, svojevrsni "kadrovski direktor" biskupije u sporno doba jer je postalo poznato kako je on znao za nastrane sklonosti tog svećenika. Već i tako, po četiri točke optužnice, monsignoru prijeti 21 godina zatvora i Lynn je pred sudom spremno prebacio krivnju na još višu instancu u crkvenoj hijerarhiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On nije samo znao za Brennana, nego je još 1994. godine napisao čitavu listu sa 35 dušobrižnika sumnjivih sklonosti od kojih su mu neki i osobno priznali svoje nastranosti. Ali on je taj popis načinio za svog "šefa", nadbiskupa Anthony Bevilacqua koji je onda mogao učiniti nešto protiv optuženih - ali nije. Štoviše, postoje dokazi koji bi mogli ukazivati kako je nadbiskup osobno naredio uništavanje te liste moguće nastranih svećenika! Utoliko nema nikakve sumnje da bi i nadbiskup sad odgovarao pred sudom - da nije preminuo još u siječnju ove godine.

Ali ono što možda najviše brine katoličku crkvu u Sjedinjenim Državama jest inicijativa, koju podržavaju mnoge udruge, uvelike produžiti rokove ili čak potpuno ukinuti zastaru za slučajeve spolnog zlostavljanja djece. Treba imati na umu kako je mnogim žrtvama dugo trebalo - ponekad 30 ili 40 godina, kako bi izašli na kraj s onim što im se dogodilo u mladosti i prijave dušobrižnika koji ih je zlostavljao.

Katolička crkva u SAD-u, već i ovako zatrpana sa oko 15 tisuća optužbi za spolno zlostavljanje, otvoreno se protivi ukidanju zastare. U tu svrhu su angažirani i profesionalne i skupe organizacije lobista koji utječu na odluku političara, a ponegdje osobno biskupi "razgovaraju" s političarima kako bi spriječili ukidanje zastare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara