Katolički biskupi naručili znanstvenu studiju o seksualnom zlostavljanju u Crkvi pa se predomislili

Foto: AFP

"KATOLIČKI biskupi su raskinuli ugovor s kriminologom dr. Christianom Pfeifferom i njegovim Kriminološkim znanstvenim institutom Donje Saske (KFN), koji je trebao izraditi studiju o slučajevima seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja u crkvenim ustanovama", objavili su danas na stranicama Deutsche Wellea prema kojem je znanstveno razjašnjavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi za sada stavljeno na led. Kako se dodaje njemački biskupi su prekinuli suradnju sa znanstvenim institutom koji je trebao obraditi slučajeve zlostavljanja. 
 
Taj je korak bio neizbježan i povezan je "s nedostatkom povjerenja" u direktora instituta dr. Pfeiffera, objavio je biskup Stephan Ackermann, povjerenik Biskupske konferencije za razjašnjavanje skandala. 
 
Studija je trebala vratiti povjerenje u Crkvu
 
No, nije priopćio što je konkretno dovelo do gubitka povjerenja. Jedino je napomenuo da je Pfeifferov način komunikacije s crkvenim predstavnicima "na žalost uništio svako povjerenje potrebno za daljnju konstruktivnu suradnju". 
 
Skandal zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja brojne djece i mladih u katoličkim ustanovama izbio je 2010. godine. To je iz temelja poljuljalo Katoličku crkvu u Njemačkoj. Znanstvena obrada tih slučajeva trebala je omogućiti analizu problema kako bi se ubuduće spriječile takve stvari te vratilo povjerenje javnosti i vjernika u Katoličku crkvu.
 
Znanstveni pristup na odobrenje Crkve
 
"Institut dr. Pfeiffera trebao je na temelju dokumentacije od 1945. godine do danas znanstvenim metodama obraditi seksualno zlostavljanje maloljetnika. Kako bi se zaštitila osobna prava, institut KFN je od Crkve dobio podatke iz dokumenata bez navođenja imena sudionika. Dokumente su trebali obrađivati stručnjaci instituta, pa bi time po prvi put uvid u dijelove crkvenih arhiva dobili ljudi izvan Katoličke crkve. Protiv toga su se pobunili konzervativni dijelovi Crkve", objavila je njemačka dpa agencija prenoseći ovu vijest. 
 
Dr. Pfeiffer je za njemačke medije izjavio da je suradnja prekinuta zbog "cenzure i želje Crkve da kontrolira" kao i zbog želje Crkve da oni prvo pogledaju i odobre rezultate studije. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara