Kerry: Sirija ne može odgađati uništenje kemijskog oružja

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry rekao je u subotu da je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o tome kako je nužno da Sirija ukloni i posljednje zalihe svog kemijskog oružja.

"Ustrajem u tome da se ukloni i posljednjih osam posto (kemijskog oružja) iz skladišta kod Damaska", izjavio je novinarima Kerry koji je s Lavrovom telefonski razgovarao na letu prema Demokratskoj Republici Kongo.

"Suglasili smo se da ćemo raditi na određenim stvarima kako bi se ubrzao taj proces, imajući na umu da ga sirijska vlada ne može odgađati", istaknuo je Kerry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirija je u postupku uklanjanja 1.300 tona kemijskog oružja prema prošlogodišnjem dogovoru kojim su spriječeni zračni udari Zapada, a nakon napada sarinom na pobunjeničko predgrađe Damaska u kolovozu prošle godine.

No, već je nekoliko pute prekoračila rokove, posljednji put 27. travnja i poručila međunarodnim promatračima koji nadgledaju uništenje da posljednjem skladištu ne može pristupiti zbog borbi.

Zapad sumnja da sirijski predsjednik Bashar al-Assad namjerno odugovlači proces, ali napredovanje pobunjenika istočno od Damaska ukazuje na objektivne prepreke uklanjanju bojnih otrova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara