Kerry i Lavrov sastaju se na "neutralnom terenu": U Ženevi počeo sastanak o rješenju sirijske krize

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali su se danas u Ženevi kako bi raspravljali o planu predaje sirijskog kemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

Istovremeno, Ujedinjeni narodi su potvrdili da su primili dokumente iz Sirije o pristupanju Konvenciji o kemijskom oružju, kojom se zabranjuje upotreba istog u toj zemlji. To je ujedno i prvi korak k ostvarivanju ruskog plana o predaji oružja.

"Ruska strana radi na izradi izvedivog, preciznog i konkretnog plana u kontaktima sa sirijskom stranom. Namjeravamo ga predstaviti u najkraćem roku i bit ćemo spremni na njemu raditi s glavnim tajnikom UN-a, članovima Vijeća sigurnosti UN-a i Organizacijom za zabranu kemijskog oružja", rekao je Lavrov.

No prije svih ostalih, o njemu će razgovarati s američkim državnim tajnikom.

"Čekamo taj prijedlog, ali nećemo čekati dugo. Ovo ne smije biti proces odugovlačenja ili izbjegavanja. Sve mora biti jasno i mjerljivo. Bit će jako teško ispuniti naše uvjete".

Traži se tekst rezolucije koji će jamčiti uništenje kemijskog oružja, no SAD i saveznici traže da u njoj bude i osuda uporabe tog oružja od strane Assadovog režima, na što Rusija neće pristati budući da podupiru tezu da su oružje koristili pobunjenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara