Kerry i Lavrov u Bruxellesu pokušavaju naći rješenje za plinsku krizu

Kerry i Lavrov u Bruxellesu pokušavaju naći rješenje za plinsku krizu

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov sastaju se u ponedjeljak u Ženevi, a tema razgovora koji bi mogli biti teški je ukrajinska kriza, dok se istodobno u Bruxellesu treba održati sastanak o plinskim nesuglasicama između Moskve i Kijeva.

U trenutku relativnog smirivanja stanja na istoku Ukrajine između separatističkih pobunjenika i snaga ukrajinske vlade, Kerryja, koji je nedavno optužio ruske dužnosnike da mu "lažu u oči" kad govore o tom sukobu, čekaju žive rasprave s Lavrovom.

S ruskim kolegom Kerry bi trebao razgovarati i novim gospodarskim sankcijama Moskvi, o kojima Sjedinjene Države i Europska unija imaju podijeljeno stajalište.

Očekuje se da će Kerry Lavrovu naglasiti nužnost transparentne i ozbiljne istrage ubojstva Borisa Njemcova počinjenog u Moskvi, jer riječ je o jednom od glavnih oponenata ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Nadamo se da će vlasti provesti vjerodostojnu i transparentnu istragu koja će omogućiti saznanje o tome tko stoji iza ubojstva i tko ga je počinio", izjavio je u nedjelju Kerry na američkoj tv postaji ABC.

Predviđen trosatni sastanak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi SAD-a i Rusija u stalnom su pogoršanju otkako se 2012. Putin vratio u Kremlj. Danas su na razini neviđenoj od Hladnog rata, uglavnom zbog sukoba u Ukrajini.

Na energetskom planu ton je povišen otkad je ruski div Gazprom počeo prošli tjedna izravno dobavljati plin područjima na istoku Ukrajine koja su pod nadzorom pobunjenika s izgovorom da je Kijev to prestao činiti.

Suočen s odbijanjem ukrajinske tvrtke Naftogaz da nastavi unaprijed plaćati željenu količinu plina, Gazprom je jasno dao na znanje da se neće susprezati od zatvaranja plinovoda Ukrajini.

Za ponedjeljak je u Bruxellesu predviđen trostrani sastanak kako bi se pokušalo riješiti taj problem. Europska komisija strahuje od prekida dobave plina zemljama članicama EU-a u slučaju da Rusija potpuno obustavi plin Ukrajini.

Gotovo 15 posto ukupnog uvoza plina za EU prolazi kroz Ukrajinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara