Kerry i NATO pozvali Rusiju na potpunu primjenu sporazuma iz Minska, Pusić: "Kerry je oprezno optimističan"

Kerry i NATO pozvali Rusiju na potpunu primjenu sporazuma iz Minska, Pusić: "Kerry je oprezno optimističan"

Foto: FAH

AMERIČKI državni tajnik John Kerry pozvao je u srijedu na prekid borbi oko ukrajinskog priobalnog grada Širokina, a NATO savez podupro je njegov zahtjev da Rusija u potpunosti primijeni sporazum o prekidu vatre u Ukrajini.

Unatoč primirju od veljače, nastavljaju se sukobi oko Širokina, grada nedaleko od strateške luke Mariupolja. Ukrajinske vlasti strahuju da bi separatisti mogli pokušati zauzeti Mariupolj kako bi zacementirali dugoročnu kontrolu istočnih dijelova zemlje.

Kerry je u Antalyju stigao kako bi ministre vanjskih poslova zemalja članica NATO-a izvijestio o osmosatnim razgovorima koje je u utorak održao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve članice NATO-a potpuno su suglasne oko toga da je ovo kritični trenutak za Rusiju i separatiste da učine ono što je potrebno kako bi ispoštovali sporazum iz Minska", rekao je Kerry.

"Jednako je ključno da se OESS-u omogući nazočnost u područjima sukoba. Važno je da se prekinu sukobi u tim područjima, osobito oko Širokina. Moraju se potruditi postići sporazum o prekidu vatre. Moramo vidjeti punu provedbu Minska", rekao je Kerry novinarima uoči povratka u SAD, gdje će sudjelovati na sastanku na vrhu sa zaljevskim zemljama.

Sastanku ministara u Antalyi prisustvovala je i naša Vesna Pusić.

"Prvi put nakon dugo vremena Kerry je bio relativno optimističan, oprezno optimističan. Naravno, treba vidjeti kako će se provesti neke od stvari koje su se dogovorili, o kojima je razgovarano, ali njegov je izvještaj bio oprezno optimističan u smislu poboljšanja odnosa", rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara