Kerry nastavlja teške pregovore s Karzaijem o američkoj nazočnosti u Afganistanu nakon 2014.

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry posjetio je u petak Kabul kako bi nastavio teške pregovore s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem o američkoj nazočnosti u Afganistanu nakon 2014., budući da Sjedinjene Države pokazuju znakove nestrpljenja.

John Kerry, koji je u petak predvečer stigao u nenajavljen posjet, sastao se i večerao s Hamidom Karzaijem u opuštenom ozračju, izvijestili su novinari koji su bili u pratnji državnog tajnika. No, takvo bi se ozračje moglo promijeniti tijekom pregovora koji će potrajati do subote i koje je čelnik američkog State Departmenta ocijenio "složenima".

SAD želi postići dogovor do konca listopada, što je krajnji rok o kojemu su se dogovorili predsjednik Barack Obama i njegov afganistanski kolega. "Dogovor nije samo poželjan, nego je i ostvariv" do 31. listopada, istaknuo je američki diplomat u pratnji ministra koji je već deset dana u azijskoj turneji.

SAD već mjesecima pregovara s Karzaijem o bilateralnom ugovoru o sigurnosti (BSA) koji će utvrditi oblike nazočnosti američke vojne sastavnice u Afganistanu nakon završetka NATO-ove misije 2014. Jedna od točaka o kojima je teško postići dogovor je i zahtjev Washingtona da njegovi vojnici uživaju pravni imunitet. "Afganistanci žele biti saveznici Amerikanaca i državljana zapadnih zemalja, ali taj ugovor mora štititi interese Afganistanaca", upozorio je Karzai.

Dogovor se mora postići to brže što većina od 87.000 NATO-ovih vojnika mora do konca 2014. napustiti Afganistan. To povlačenje izaziva bojazan od novog širenja nasilja u toj zemlji koja vodi rat protiv talibanskih pobunjenika. Povlačenje će se k tome događati u osjetljivim političkim prilikama, budući da se 5. travnja u Afganistanu održavaju predsjednički izbori. Karzai (55) se po ustavu ne može kandidirati za treći mandat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara