Kerry u Afganistanu pokušava dogovoriti podjelu vlasti

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry stigao je u četvrtak u drugi posjet Afganistanu u manje od mjesec dana, ne bi li isposlovao neki dogovor dvojice predsjedničkih kandidata o podjeli vlasti kad završi revizija spornih izbora.

Ašraf Gani i Abdulah Abdulah dogovorili su se nakon Kerryjeva srpanjskoga posjeta da će razriješiti izborni spor, ali i dalje su udaljeni u vezi s ključnim dijelovima dogovora o sastavljanju vlade.

Iako još traje mukotrpno ponovno prebrojavanje osam milijuna glasova koliko ih je bilo u drugome krugu izbora, nijedan kandidat nije otvoreno pozdravio taj proces, a zbog zastoja se probudio strah od etničkog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapadni afganistanski saveznici nadaju se da će prebrojavanje glasova iznjedriti legitimnog predsjednika prije summita NATO-a početkom rujna, a Kerry će se naći s obojicom kandidata, kao i s predsjednikom u odlasku Hamidom Karzaijem.

Iako je Karzai najavio da će inauguracija novoga predsjednika biti 25. kolovoza, većina dužnosnika upućenih u taj proces kaže kako je taj rok optimističan te da se pobjednik neće znati prije kraja mjeseca.

"Nadamo se da će državni tajnik dobiti od obojice kandidata obećanje da će prihvatiti rezultat prebrojavanja i pojedinosti dogovora o vladi nacionalnog jedinstva", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta koji je razgovarao s novinarima na putu u Kabul.

NATO želi da Afganistan na summitu ima predsjednika jer će taj sastanak na vrhu biti krunski trenutak NATO-ove desetljetne misije, uoči povlačenja zapadnih snaga s krajem godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara