Kim Jong-un za prvi posjet nekoj stranoj zemlji odabrao Rusiju

Kim Jong-un za prvi posjet nekoj stranoj zemlji odabrao Rusiju

Foto: FAH

RUSIJA je priopćila da će sjevernokorejski vođa Kim Jong-un sudjelovati na svečanostima u svibnju kada će se obilježiti pobjeda nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, piše južnokorejska novinska agencija Yonhap u srijedu, navodeći glasnogovornika Kremlja.

Ako se realizira, to će biti prvi Kimov posjet nekoj stranoj zemlji otkad je preuzeo vlast 2011., kao nasljednik svog oca Kim Jong-ila.

Nakon posjeta Rusiji trebao bi uslijediti i posjet Kini, piše agencija.

Njemačka agencija dpa dodaje da će se budno motriti koji će biti prvi posjet sjevernokorejskog vođe jer bi on mogao ukazivati na njegovu politiku i strategiju.

Već ranije ovog mjeseca procurila su izvješća da bi Rusija mogla biti prva Kimova inozemna destinacija.

Kim na obljetnici kraja Drugog svjetskog rata

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je novinarima 21. siječnja da je Rusija pozvala Kima 9. svibnja na proslavu 70. obljetnice kraja Drugog svjetskog rata. On je tada kazao da je "prvi signal (sjevernokorejske vlade) pozitivan", a agencija Yonhap kaže da je ured ruskog predsjednika potvrdio da je sjevernokorejski vođa među čelnicima država i vlada iz 20 zemalja koji su potvrdili planove o dolasku.

Međutim, na popisu se ne nalazi njegovo ime, a iz Sjeverne Koreje nema nikakve službene potvrde. Činjenica je da je formalno čelnik države Kim Yong-nam, čija je funkcija "predsjednik Prezidija Vrhovne narodne skupštine" i on češće predstavlja zemlju u inozemstvu.

Kimov otac bio je pozvan na proslavu 60. obljetnice pobjede nad nacizmom 2005., ali nije sudjelovao. On je posjetio Rusiju u kolovozu 2011. nedugo prije svoje smrti. Redovitije je putovao u Kinu, koja je u njegovo doba smatrana najbližim saveznikom Pjongjanga.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara