Kina angažirala građane za osiguranje granice sa Sjevernom Korejom

Kina angažirala građane za osiguranje granice sa Sjevernom Korejom

Foto: FAH

KINA je angažirala civile za pomoć u osiguranju granice prema Sjevernoj Koreji, objavili su kineski državni mediji, a odluka je donešena nakon što je javljeno da su Sjeverni Korejci ubili dva kineska građanina, što bi moglo zategnuti odnose Sjeverne Koreje i Kine, jedinog velikog saveznika režima u Pjongjangu.

Kineske Obrambene novine jučer su javile o osnutku civilno-vojnog obrambenog sustava u prefekturi Yanbian u pokrajini Jilin. Yanbian dijeli granicu sa Sjevernom Korejom u dužini od oko 500 kilometara.

"Kina i Sjeverna Koreja zadržat će čuvare na granici", piše list, dodajući: "Stanje je složeno i oslanjanje na samo jedan dio otežao bi učinkoviti nadzor".

Kineska je vlada osim toga "osnovala milicijske patrole" koje čuvaju sela u pograničnom području. Po 10 kućanstava u tome području dobit će vlastitu sigurnosnu skupinu, a uvodi se i video nadzor, objavio je list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je prošlog tjedna objavila da je uložila prosvjed Sjevernoj Koreji nakon što je javljeno da je prošlog mjeseca sjevernokorejski vojni dezerter ubio četvero ljudi u pokušaju pljačke na kineskoj granici u gradu Helongu.

Državni su mediji počeli pisati o odnosima sa Sjevernom Korejom, tvrdeći da Kina "ne bi trebala biti previše susretljiva".

Napeti odnosi između saveznika

Kina je najvažniji diplomatski i gospodarski saveznik Sjeverne Koreje, iako je Sjeverna Koreja trima nuklearnim pokusima i zveckanjem oružja na granici između dviju zemalja u nekoliko navrata stavila na probu strpljenje Kine.

Rijeka Tumen, duga 520 kilometara dijeli Kinu i Sjevernu Koreju i preko nje se bjegunci često prebacuju u Kinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara