Kina evakuira građane iz Vijetnama zbog velikih nereda, ima i mrtvih

Kina evakuira građane iz Vijetnama zbog velikih nereda, ima i mrtvih

Video: YouTube (EuroNews)

VIJETNAM je poslao policijska pojačanja u velike gradove kako bi suzbio protukineske prosvjede u nedjelju nakon divljanja u industrijskim parkovima koje je produbilo napetosti s Pekingom zbog teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru.

Kina je evakuirala više od 3.000 svojih državljana nakon napada na kineske radnike i poduzeća u kineskom vlasništvu prošloga tjedna. Peking je poslao u nedjelju pet brodova po svoje građane, javila je novinska agencija Xinhua.

U Hanoju i Ho Chi Minhu uhićeno je nekoliko ljudi dok su pokušali pokrenuti prosvjede, rekli su očevici. Vijetnam čini sve kako bi izbjegao prošlotjedno ponavljanje nasilja: sukobe između vijetnamskih prosvjednika i kineskih radnika, paljenje tvornica i automobila te napade na Kineze u tri pokrajine na jugu i u središnjem dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sukobi su izbili nakon što je Kina prije dva tjedna postavila ogromnu naftnu platformu u vodama Južnog kineskog mora na koje Vijetnam polaže pravo. U nasilju su ubijena dva Kineza, a više od stotinu je ozlijeđeno, navodi Xinhua pozivajući se na podatke kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Tisuće Vijetnamaca zapalile su u utorak strane tvornice. Prosvjedi su izbili u industrijskim zonama na jugu zemlje, a prosvjednici su ciljali tvornice s kineskih slovima u svojim znakovima, iako su one bile i kineske ali i iz drugih zemalja poput Tajvana.

Samo u pokrajini Binh Duong policija je kazala da je 460 kompanija prijavilo neku vrstu štete na postrojenjima, kažu lokalni mediji.

Sjedinjene Države pozvale su obje strane na suzdržanost, kazavši da se ovakvi sporovi trebaju rješavati "mirnim dijalogom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara