Kina od Vijetnama zatražila hitan prestanak nasilja nad kineskim državljanima

Kina od Vijetnama zatražila hitan prestanak nasilja nad kineskim državljanima

Screenshot: YouTube

KINESKI ministar vanjskih poslova Wang Yi u petak je telefonom nazvao potpredsjednika vijetnamske Vlade Pham Binh Minha i osudio nasilne antikineske nerede i prosvjede koji su ovoga tjedna izbili u Južnom kineskom moru, a u kojima je poginulo više od 20 ljudi.

"Vijetnam snosi odgovornost za napad na kineske tvrtke i državljane", kazao je Yi u telefonskom razgovoru, zahtijevajući da Vijetnam poduzme učinkovite mjere, odmah zaustavi nasilje i osigura zaštitu života i imovine kineskih državljana, a počinitelje kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tisuće Vijetnamaca zapalile su u utorak strane tvornice što je bila reakcija na kinesko crpljenje nafte iz dijela Južnog kineskog mora na koje pravo polažu i Vijetnam i Kina. Naime, Kina je premjestila ogromnu naftnu platformu u more koje potražuju obje države. Prosvjednici su napali tvornice s kineskim znakovljem iako nisu samo kineske već i iz drugih zemalja, primjerice Tajvana.

Sjedinjene Američke Države u petak su izrazile zabrinutost i pozvale obje strane na suzdržanost poručivši da se ovakvi sporovi trebaju rješavati "mirnim dijalogom". Reuters prenosi da su američki potpredsjednik Joe Biden i drugi najviši američki dužnosnici načelniku glavnog stožera kineske vojske generalu Fang Fenghui rekli, da je ponašanje Pekinga u pomorskim sporovima "opasno i provokativno" i da mora prestati.

Kriza je izbila ubrzo nakon što je na azijskoj turneji boravio američki predsjednik Barack Obama koji je obećao da će se Washington držati svoje obveze da brani saveznike u regiji. Obama je također tijekom puta naglasio potrebu mirnog rješavanja različitih sporova koji uključuju Kinu i Južno kinesko more.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara