Kina planira niži rast kako bi omogućila veću ulogu tržišta u gospodarstvu

Kina planira niži rast kako bi omogućila veću ulogu tržišta u gospodarstvu

Ilustracija: scx.hu

KINA planira sniziti ciljani rast BDP-a na 7% što je najniža razina u posljednjih 11 godina, kako bi se provele reforme koje će omogućiti veću ulogu tržišta u njihovom gospodarstvu.

Niža ciljana stopa rasta, koju će premijer Li Keqiang objaviti u ožujku dogovorena je na ekonomskoj konferenciji u prosincu prošle godine, doznaje Reuters.

"Vlada će morati uravnotežiti ekonomski rast, zaposlenost i strukturne reforme tokom ove godine" kaže neimenovani ekonomist koji savjetuje kinesku vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina želi provesti reforme koje će ekonomiju postaviti na održive temelje, ali istovremeno želi izbjeći snažno usporavanje BDP-a, jer bi to uzrokovalo gubitak radnih mjesta.

Kina je u želji da potakne snažan gospodarski rast posljednjih desetljeća preinvestirala pojedine sektore gospodarstva.

Osim toga, mnoge lokalne jedinice nagomilale su ogroman dug. Prema procjenama, od 2009 godine, čak sedam bilijuna dolara potrošeno je na neefikasne investicije.

Kina je posljednji puta planirala gospodarski rast od 7% 2004. godine, no tada je nadmašen te je iznosio 10,1%. Za prošlu godinu cilj je bio rast od 7,5%, a podaci od prošlog tjedna pokazuju da je rast bio 7,4%.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara