Kina ukinula porez za male poduzetnike i time potaknula rast gospodarstva

Foto: scx.hu

KINESKA proizvodna aktivnost ubrzala je u kolovozu, dosegnuvši 16-mjesečni vrhunac, što je odagnalo neke strahove od oštrog usporavanja rasta gospodarstva.

Službeni Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je na 51 s 50,3 u srpnju.
 
PMI je ključan podatak koji pokazuje stanje industrijske proizvodnje, te njegova vrijednosti iznad 50 znači ekspanziju.
 
Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, je poduzela razne mjere za poticanje rasta, nakon što je on bio usporen dva tromjesečja za redom.
 
"Svjedoci smo jasnih znakova poboljšanja ekonomskih uvjeta", rekao je Zhu Haibin, glavni ekonomist u China JP Morganu u Hong Kongu.
 
Kinesko gospodarstvo poraslo je za 7,5%, u razdoblju od travnja do lipnja, u odnosu na prošlu godinu.
 
Postojala je zabrinutost da bi kineski rast mogao usporiti u idućim mjesecima,  i to ne samo zbog usporavanja potražnje kineske robe na ključnim tržištima poput SAD-a i Europe.
 
Kako bi kompenzirala slabljenje izvoza, kineska vlada pokušala je potaknuti domaću potrošnju kako bi održala visoke stope rasta.
 
Prošlog mjeseca  je ukinut porez na dodanu vrijednost i porez na promet za male poduzetnike s mjesečnim prometom manjim od 20.000 juana (3.257 USD).
 
Očekuje se da će od ove odluke koristi imati više od šest milijuna malih tvrtki, i da će ta mjera potaknuti zapošljavanje.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara