Kineska vlada: Gotovo 100 žrtava u sukobima u Xinjiangu

Foto: Guliver image/Getty images

GOTOVO 100 ljudi poginulo je prošli tjedna u napadima na policijsku postaju i vladine urede u udaljenoj kineskoj pokrajini Xinjiang na zapadu zemlje, objavili su u nedjelju državni mediji bez objašnjenja zbog čega je vladi tako dugo trebalo da priopći pojedinosti o sukobima u toj nemirnoj pokrajini.

Kako javlja Xinhua, snage sigurnosti u okrugu Shache na krajnjem jugu Xinjianga likvidirale su 59 "terorista", dok je u napadima od 28. srpnja ubijeno 37 civila.

Agencije ističe da se radi o jednom od najozbiljnijih primjera nereda u tom području u nekoliko posljednjih godina.

Nije objašnjeno zašto je vlada toliko dugo čekala da objavi pojedinosti o tom izgredu u Xinjiangu, no loše vijesti su se i prije ili zataškavale ili su objavljene tek naknadno.

Xinhua također javlja da je "policija konfiscirala noževe i sjekire, kao i plakate koji su pozivali na sveti rat".

Xinjiang, s većinskim ujgurskim stanovništvom koje govori jedan od turskih jezika, već je godinama u raljama nasilja i sukoba. Vlada krivnju svaljuje na islamske militante ili separatiste koji navodno žele zasebnu državu Istočni Turkestan. Ujgurske skupine u egzilu i udruge za ljudske prava optužuju represivne mjere vlade uključujući i kontrolu islama, što je izazvalo negodovanje tamošnjeg stanovništva.

Napad se dogodio u ponedjeljak, na kraju svetog mjeseca ramazana, a dužnosnici su htjeli da to muslimani u Xinjiangu ne obilježe pa odatle i optužbe za diskriminaciju Ujgura.

U posljednjih godinu i pol dana u Xinjiangu je ubijeno nekoliko stotina ljudi, uključujući provladinog imama u jednoj od glavnih džamija u Kashgaru, gradu na nekadašnjem Putu svile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara