Kirinova odvjetnica: Nisam primila optužnicu; Beukov odvjetnik: Vjerojatno ćemo se nagoditi

Foto: Damjan Tadić/Cropix

FIMI media ide dalje, iz USKOK-a je stiglo još 7 optužnica, među kojima i one protiv bivšeg Ministra unutranjih poslova Ivice Kirina te bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Darka Beuka.

Kirina optužnica tereti za zloporabu položaja i ovlasti u poslovima MUP-a s tvrtkom Nevenke Jurak teških oko 21.5 milijun kuna. Fimi media je tako zaradila 10,5 milijuna kuna, a nešto više od 49 000 kuna plaćeno je za poslove koji nikada nisu obavljeni. Kirinova odvjetnica, Višnja Drenški Lasan, kaže da još nije dobila optužnicu. "Optužnicu još nisam primila. Imam saznanja iz medija da je optužnica došla na sud što sam provjerila i optužnica zaista jeste došla na sud. Međutim, ja je nisam dobila i ne mogu komentirati nešto što nisam pročitala", rekla je Drenški Lasan.

Optužnica je stigla i Darku Beuku, potvrdio je Media servisu njegov odvjetnik Mate Matić. "Mi jesmo u fazi pregovora. Dakle, još nismo potpisali sporazum nikakav, ali imamo nekih naznaka da bi između jedne i druge strane moglo doći do dogovora tako da vjerojatno postupka protiv gospodina Beuka, ako postignemo sporazum, neće biti", rekao je Matić.

Nove optužnice

Županijsko državno odvjetništvo je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu tri optužnice protiv M. C. (1949.), J. P. (1962.), J. S. (1972.) i Z. K. (1967.) te protiv V. M. (1942.) i D. B. (1957.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, stoji u priopćenju ŽDO-a objavljenom na službenim stranicama.

Prva optužnica: Crnjak, Prskalo, Korpar i Sapunar napravili štetu od 9 milijuna kuna

Prvom optužnicom se okrivljenima Mariju Crnjaku i Jurici Prskalu kao predsjednicima Uprave Hrvatskih autocesta i Josipu Sapunaru kao članu Uprave, na teret stavlja da su od kraja 2005. do sredine 2009. godine u Zagrebu; na traženje Mladena Barišića i Ive Sanadera; za nabavu raznih roba i usluga angažirali društvo Fimi Media pod uvjetima koje je u ponudama određivala njegova direktorica Nevenka Jurak, svjesni da se isto na tržištu može nabaviti znatno povoljnije, ali i znajući da se poslovanjem s društvom Fimi Media pribavljaju sredstva za financiranje HDZ-a, čije provođenje je okrivljeni Josip Sapunar koordinirao i nadzirao.

U cilju realizacije navedenog stručnim službama Društva nalagali su angažman društva Fimi Media o čemu je Uprava donosila potrebne odluke, a isto su tražili i od poslovnih partnera kojima su u visini plaćenih iznosa društvu Fimi Media odobravani dodatni radovi od strane Hrvatskih autocesta. Na opisani način društvu Hrvatske autoceste je prouzročena šteta u iznosu od 7.811.885,97 kuna.

Nadalje, okrivljenima Prskalu i Korparu kao predsjednicima Uprave društva Autocesta Rijeka-Zagreb, na teret se stavlja da su od sredine 2007. do sredine 2009. godine u Zagrebu; na traženje Ive Sanadera i Mladena Barišića; za nabavu roba i usluga angažirali društvo Fimi Media pod uvjetima koje je određivala njegova direktorica Nevenka Jurak, pa su, svjesni da se isto na tržištu može nabaviti po nižoj cijeni te znajući da se poslovanjem društva Fimi Media pribavljaju sredstva za financiranje HDZ-a, stručnim službama nalagali angažman društva Fimi Media i provođenje postupaka nabave, a što je realizirano na temelju narudžbenica i ugovora koje su potpisivali okrivljenici, svaki u vrijeme kad je obnašao funkciju predsjednika Uprave. Opisanim je društvu Autocesta Rijeka-Zagreb prouzročena šteta u iznosu od 1.249.074,79 kuna.

Druga optužnica: Mladineo oštetio Fond za milijun i 671 tisuću kuna

Drugom optužnicom okrivljenog Vinka Mladinea. se kao direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tereti da je od travnja 2008. do kraja 2009. godine u Zagrebu; na traženje Mladena Barišića; angažirao društvo Fimi Media za pojedine poslove znajući da su cijene tih poslova veće od tržišnih te da se kroz poslovanje društva Fimi Media prikupljaju novčana sredstva za financiranje HDZ-a. U poslovima s Fimi Mediom, koji su realizirani na temelju ugovora koje je potpisao okrivljenik, Fondu je nanesena šteta u iznosu od 1,671.640,96 kuna.

Treća optužnica: Milijun kuna štete

Trećom optužnicom se okrivljenom Darku Beuku kao predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma stavlja na teret da je od rujna 2006. do prosinca 2007. godine u Zagrebu; na traženje Ive Sanadera i Mladena Barišića; angažirao društvo Fimi Media za obavljanje raznih poslova čija je cijena bila veća od tržišne, znajući da se poslovanjem s društvom Fimi Media prikupljaju novčana sredstva za financiranje HDZ-a. Na opisani način Hrvatske šume su oštećene za iznos od 1.061.296,65 kuna, za koliko su društvu Fimi Media više plaćene ugovorene robe i usluge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara