Kiša nije rastjerala goste: Broj noćenja turista u prvih devet mjeseci 2,5 posto veći nego lani

Foto: scx.hu

PREMA prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnim smještajnim objektima u rujnu je ukupni broj dolazaka turista (domaćih i stranih) porastao za 1% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine dok je broj ukupnih noćenja zabilježio godišnji rast od 2%.

Pritom su strani turisti (koji u strukturi ukupnih dolazaka čine 91,1%) ostvarili 1% više dolazaka u odnosu na rujan 2013. Dolasci domaćih turista (koji čine 8,9% ukupnih dolazaka) u rujnu su ostvareni na istoj razini kao u istom mjesecu prethodne godine, navode analitičari RBA.

Strani turisti u rujnu ostvarili 94,8% noćenja

Turistički pokazatelj o ostvarenom broju ukupnih noćenja u rujnu pokazuje godišnji rast od 2%, prvenstveno uzrokovan porastom noćenja stranih turista za 2,3% godišnje (u strukturi ukupnih noćenja u rujnu, strani turisti zauzimaju udio od 94,8%). Pritom su noćenja domaćih turista u promatranom mjesecu zabilježili godišnji pad od 1,8%, što je prvenstveno odraz slabije kupovne snage i negativnih kretanja na tržištu rada.

Premda je ova turistička sezona ostala zapamćena po iznimno velikom broju kišnih dana te loši meteorološki uvjeti zasigurno nisu dali pozitivan doprinos ostvarenju sezone, ipak kumulativni podaci za prvih devet mjeseci pokazuju da je registrirani broj ukupnih dolazaka turista iznosio 12,052 milijuna što je 5% više nego u istom razdoblju lani. Od toga se preko 90% odnosi na dolaske stranih turista koji su u prvih devet mjeseci ostvarili godišnji rast od 5,4%. Dolasci domaćih turista u prvih devet mjeseci također su iskazali godišnji rast od 1,9%, navodi se u analizi.

U prvih devet mjeseci 63,7 milijuna noćenja

Broj ukupnih turističkih noćenja u prvih devet mjeseci ostvaren je na razini od 63,702 milijuna što je 2,5% više u usporedbi s istim razdobljem lani. Gotovo 95% ukupnih noćenja u promatranom razdoblju ostvarili su strani turisti te tako zabilježili godišnji rast od 2,6%. Ukupni broj noćenja domaćih turista u prvih devet mjeseci iznosio je 4,556 milijuna što je godišnji rast od 1,1%.

Prvi turistički pokazatelji za rujan pokazuju da se u strukturi noćenja stranih turista najveći udio od 35,9% odnosi na goste iz Njemačke, potom slijede turisti iz Austrije s udjelom od 9,2% te turisti iz Češke koji su ostvarili udio od 7,1%.

Godišnji rast dolazaka i noćenja na kumulativnoj razini u prvih devet mjeseci pokazuju da je i pored loših meteoroloških prilika Hrvatska prepoznata kao poželjna mediteranska destinacija. Ostaje za sačekati i objavu podataka o duljini trajanja turističkih noćenja koji će pored broja dolazaka i ostvarenih noćenja zasigurno biti u korelaciji s financijskim pokazateljima prihoda od turizma, smatraju analitičari RBA.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara