Koalicijski partneri zamjeraju Milanoviću jer ih nije obavijestio o Linićevoj smjeni: "Tajming je loš"

Koalicijski partneri zamjeraju Milanoviću jer ih nije obavijestio o Linićevoj smjeni: "Tajming je loš"

Foto: Hina

SMJENU ministra financija Slavka Linića SDP-ovi koalicijski partneri smatraju unutarnjom stvari te stranke, no dio ih je nezadovoljan jer im premijer Zoran Milanović nije unaprijed najavio i argumentirao svoju odluku, a uvjereni su i da je Milanović za takav potez izabrao "pogrešan tajming".

"Mislim da se Linićeva smjena neće pretjerano odraziti na odnose u koaliciji, no smatram da je premijer izabrao pogrešan tajming. Trebao je pričekati da prođu izbori, jer je teško očekivati da ovo neće utjecati na kampanju. Ako je Linića trebalo agrumentirano smijeniti, trebalo je to učiniti nakon izbora, a do onda raspraviti situaciju unutar SDP-a i vladajuće koalicije. Možda bi bilo pristojno da je premijer o tome obavijestio i koalicijske partnere i argumentirao im svoju odluku", rekao je Silvano Hrelja (HSU) u telefonskoj izjavi za Hinu.

Pozdravio je prijedlog da se ministrom financija umjesto Linića imenuje njegova dosadašnjeg zamjenika Borisa Lalovca, što smatra potvrdom politike kontinuiteta u Ministarstvu financija.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je kako je pravo i odgovornost premijera predlagati Saboru imenovanje, kao i razriješiti članove Vlade.

"U ovom slučaju radi se o unutarstranačkim odnosima unutar SDP-a, a mi se kao koalicija moramo usredotočiti na rješavanje problema građana koji to od nas i očekuju", kazao je za Miletić, dodavši kako tu prije svega misli na pitanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

I Milorad Pupovac (SDSS) smatra da je Linićeva smjena prije svega unutarnja stvar SDP-a i same Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Trebamo vidjeti kakve će ta smjena imati posljedice u samom SDP-u pa tek onda govoriti o mogućim posljedicama po vladajuću koaliciju. Nema sumnje da će to izazvati turbulencije u SDP-u i da te turbulencije mogu imati posljedica po izbornu kampanju i sam ishod izbora, ali ovoga trena teško je predviđati", rekao je Pupovac.

Upozorio je da se većina stranaka teško snalazi u takvim okolnostima te da bi se Linićeva smjena mogla odraziti na mobilizaciju biračkog tijela.

Najavio je da će SDSS u Saboru podržati Lalovčevo imenovanje, ali i naglasio da tek treba vidjeti kakav će program ponuditi novi ministar.

U najvećem SDP-ovu koalicijskom partneru HNS-u danas se nije mogao dobiti komentar Linićeve smjene.

Predsjednik novoosnovane stranke Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin, koji u Saboru podržava rad Vlade, ističe da je Linić bio najjači Milanovićev ministar te da je "u vrijeme urušavanja gospodarske osnove, uspio koliko-toliko sačuvati prihodovnu stranu proračuna kako u pitanju ne bi došla isplata mirovina, plaća te servisiranje vanjskog i unutarnjeg duga".

"Ako je netko nekome pogodovao, to treba dokazati, neka se vrši pravda, pa makar i svijet propao. Međutim, ako netko Liniću nešto imputira što ćemo onda s Istrom gdje pojedinci imanja koje su se dočepali, danas prodaju za više od deset milijuna eura", upitao je Kajin.

Uvjeren je da Milanović "očito nije imao kamo i morao je povući takav potez u odnosu na svoj autoritet, na Vladu i samu državu", budući da je, kaže Kajin, stanje u Ministarvu financija nakon smjene Linićeva pomoćnika Branka Šegona i slučaja s ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec bilo neizdrživo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara