Kobna Trešnjevka: U zadnjih 9 godina pet pješaka je poginulo, a 14 ozlijeđeno u naletima auta

Kobna Trešnjevka: U zadnjih 9 godina pet pješaka je poginulo, a 14 ozlijeđeno u naletima auta

Foto: Hina

SAMO NEKOLIKO metara od mjesta današnje tragične nesreće na zagrebačkoj Trešnjevci, u kojoj je šest osoba ozlijeđeno na tramvajskoj stanici, 31. listopada 2006. na zebri kod tržnice pregažena je Ivana Nekić, četvero pješaka je teško, a troje lakše ozlijeđeno.

> Vozač naletio na 6 pješaka na stanici na Trešnjevci, dvije žene imaju teške ozljede glave

Vinko Begić prošao je kroz crveno svjetlo s BMW-om, vozeći najmanje 67 kilometara na sat. Pregazio je osam pješaka na zebri, a 25-godišnjoj Ivani nije bilo spasa. Begić je pravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Više je puta prije toga kažnjavan za prekršaje.

U istoj nesreći osuđen je i Danijel Palić (45), koji je Ozaljskom ulicom vozio Golfa i nepropisno skrenuo lijevo u Krapinsku ulicu te se sudario s BMW-om. Dobio je godinu dana zatvora.

No, to je samo jedna u nizu nesreća na Trešnjevci u kojoj su poginuli pješaci.

U prometnoj nesreći u ožujku 2010. u Krapinskoj ulici poginulo je dvoje ljudi, a jedna osoba je teško ozlijeđena. Chevrolet Epicu je Krapinskom ulicom iz smjera Trešnjevačkog trga prema Savskoj vozio 24-godišnji Matija P.

Prevelika brzina je bila kobna

Zbog prevelike brzine izgubio je nadzor nad vozilom i desnim kotačima udario u rubni kamen, skrenuo u suprotan smjer, a potom na nogostup. U rotiranju je zadnjim dijelom automobila udario u Slovenca Vladimira Pokornyja (51), a potom u Makaranku Libušu-Mariju Tir (64), koji su hodali usporedno. Pokorny je na mjestu poginuo.

Automobil se nastavio rotirati te je udario drugog Slovenca, Miroslava P. (71). On je hodao iza muškarca i žene, što mu je vjerojatno spasilo život.

Na raskrižju Ozaljske i Nehajske ulice na Trešnjevci 1.rujna 2011. sudarili su se porsche cayenne i audi A8 te su poginula dva pješaka, majka i sin iz Zagreba. Udar Porschea, koji je vozio Mladen Guštin, u pješake koji su ulicu prelazili na zebri dok je bilo zeleno na semaforu, bio je toliko snažan da je 49-godišnju Nedu Bujević odbacio u prtljažnik parkiranog Renault Clija i na mjestu je poginula. Terenac se nastavio rotirati po cesti i udario je i njenog sina Ivana. 18-godišnjak je preminuo na rukama prolaznika.

Nesreća je bila prije 4 godine, a još bez suđenja

Navjerojatno je da su od te nesreće prošle četiri godine, a još nije održano nijedno ročište. Do sad je napravljeno šest vještačkih nalaza i dopuna, a optužnica je tužiteljstvu dva puta vraćana na doradu.

Naime, prije nego što je udario u pješake, na Guštinov automobil naletio je audi A8 koji je vozio Damir Strmečki. Policija je za nesreću odmah osumnjičila Guština, koji je vozio brže od dozvoljenog, ali Strmečki je prošao kroz crveno.

Posljednji vještak zaključio je da do sudara ne bi došlo da je Guštin vozio dozvoljenih 50 kilometara na sat umjesto 74, odnosno da Strmečki nije prošao kroz crveno na semaforu. Lani u srpnju tužiteljstvo je podnijelo novu optužnicu, i to protiv oba vozača no početak suđenja je već triput odgađan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara