Kolinda: U mandatu Ive Josipovića išlo se pjevati i plesati u Beograd

Kolinda: U mandatu Ive Josipovića išlo se pjevati i plesati u Beograd

Foto: FAH

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zamjerila je bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću da je u njegovu mandatu u vanjskoj politici isticana „napadna“ privrženost Beogradu te je poručila kako nije nikada umanjivala važnost politike prema susjedstvu ali da hrvatsku vanjsku politiku vidi puno otvoreniju i ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju - izraz koji koji joj je posebno mrzak.

„Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pjevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nismo riješili nijedno otvoreno pitanje. To vrijedi i za naš odnos sa Crnom Gorom“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" pod naslovom "Ne vodim politiku regije". Naglasila je kako Hrvatska ima odgovornost za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe, ali da "ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo".

Izraz regija joj je posebno mrzak

"Hrvatsku vanjsku politiku vidim puno ambicioznije od njezine regionalne dimenzije. Vidim je puno otvoreniju i puno ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju - izraz koji mi je posebno mrzak jer što on zapravo znači?" „Koji se to još dio Europe naziva 'regijom'. Ne gura li nas to u neki prostor kojem se pokušava dati kakvo-takvo ime da bi se on smatrao političkom jedinicom?“, upitala je predsjednica Grabar Kitarović.

Istaknula je kako kaže „da“ dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i prosperitetu jugoistočne Europe, suradnji u svim područjima, rješavanju otvorenih pitanja, podvlačenju crte pod prošlost i okretanju budućnosti.

„Ali isto tako kažem 'ne' pometanju problema pod tepih, 'ne' uskrsavanju duhova prošlosti koji narušavaju međunacionalne i međudržavne odnose i 'ne' destabilizaciji prostora jugoistočne Europe“, odgovorila je hrvatska predsjednica na pitanje ima li razlike između Josipovićeve i njezine regionalne politike s obzirom na to da je "Josipović rekao kako mu je drago da je prepoznala stratešku važnost regije i regionalne politike za Hrvatsku".

"Hrvatska ne smije samu sebe zaključati u jugoistočno susjedstvo"

Istaknula je kako ima odgovornost za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe, ali da Hrvatska "ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo".

Odgovorila je da njezina regionalna politika znači da svaki razgovor i susret mora biti usmjeren prema rješavanju otvorenih pitanja, je inače ti razgovori i susreti nemaju nikakvog smisla i stvaraju dojam da nam otvorena pitanja i nisu osobito važna.

"Treba tražiti rješenja graničnih pitanja. Ako se o njima ne želi razgovarati, onda treba razmisliti o njihovu rješavanju pred međunarodnim sudom, na temelju međunarodnih prava", poručila je hrvatska predsjednica.

Upozorila je da su ista otvorena pitanja od prije pet godina i dalje otvorena, "nismo riješili ni pitanja nestalih, ni granična, niti pitanje arhiva..."

U razgovoru je Grabar -Kitarović ponovila kako se zauzima za suradnju država na potezu između Jadrana i Baltika rekavši kako gospodarsko povezivanje i sigurnosna pitanja u današnjim nestabilnim vremenima otvaraju perspektivu za takvu suradnju.

"Pomak od svega 0,5 posto na kraju mandata ove Vlade je preskroman"

Predsjednica je upozorila je da je nepovlačenje novca iz europskih fondova iznimno velik problem i kako državna administracija ne može pobjeći od odgovornosti.

Na pitanje kako komentira statističke podatke o porastu BDP-a, rekla je kako su minimalni pomaci prisutni i svakako veseli da se polako krećemo naprijed no, po njezinom tumačenju, moramo biti iskreni i reći kako se prije svega radi o prelijevanju rasta iz susjednih neeuropskih država.

„Pomak od svega 0,5 posto, i to tek na kraju mandata ove Vlade, uistinu je preskroman“, rekla je, uz ostalo, predsjednica Grabar-Kitarović u intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara