Kolinda: Žena se danas mora ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj

Kolinda: Žena se danas mora ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj

Foto: Hina

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ danas je doputovala u Italiju kako bi posjetila Vatikan, što će joj ujedno biti i prvi službeni posjet papi Franji. Susret bi bi trebao potvrditi dobre odnose Hrvatske sa Svetom Stolicom.

Grabar-Kitarović sutra bi trebala razgovarati s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući, a nakon toga hrvatska sastati se s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Kolinda će kasnije u četvrtak u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea Mambertija Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Mamberti je bivši vatikanski ministar vanjskih poslova.

Položaj žena

Govoreći o položaju žena u današnjem društvu i politici predsjednica je rekla da se žena danas mora "ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica a raditi kao konj".

Grabar-Kitarović prvog dana svog službenog posjeta Vatikanu posjetila je u srijedu Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima te održala predavanje na Papinskom sveučilištu Antonianum u kojemu je govorila o položaju žena u današnjem društvu i politici.

"Danas je teško biti žena - trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica a raditi kao konj", rekla je Grabar-Kitarović u predavanju na temu "Žena u politici, izazovi u globaliziranom svijetu".Ona je podsjetila da je i sama "prva izabrana hrvatska predsjednica", te da je bila i "prva ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica u SAD-u, a onda i prva žena na visokom položaju u NATO-u".

Osvrnula se i na težak položaj žena u nekim zemljama poput Afganistana, te ustvrdila da su i intelektualci puni predrasuda.

"Postoje mjesta gdje život žene vrijedi manje od života krave ili koze ... Puno predrasuda vidim i kod liberala i kod onih koji se nazivaju progresivnim i intelektualnim. Ne mogu izbrojiti koliko su me puta u prošloj kampanji pitali može li žena pobijediti i biti izabrana i može li obavljati dužnost predsjednice", rekla je Grabar-Kitarović.

Posjet Hrvatskom katoličkom zavodu Svetog Jeronima

Ranije u srijedu Grabar-Kitarović je posjetila Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima, gdje se susrela s rektorom Jurom Bogdanom, redovnicama, redovnicima i studentima, te Hrvatima koji žive u Rimu. Kazala je da je Zavod važno mjesto za hrvatsku povijest i kulturu kroz koje su prošli brojni naraštaji najučenijih Hrvata.

"Ovo mjesto je za nas ostalo jedno od najvažnijih u nacionalnoj kulturi. Plodovi rada brojnih naraštaja uvelike su oblikovali naš identitet i kulturu i time posvjedočili kako hrvatski narod i njegova kultura i znanost bez sumnje i ravnopravno pridonose zajedničkoj izgradnji europske civilizacije na kršćanskim temeljima", kazala je.Kako se očekuje, hrvatska predsjednica trebala bi pozvati papu Franju u posjet Hrvatskoj.

Prvi posjet predsjednice Grabar-Kitarović Vatikanu označit će nastavak dobrih odnosa između dviju zemalja, a bit će i prilika za razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima.

Na Kolindinom Twitter profilu danas je osvanula i objava s Papinskog sveučilišta gdje trenutačno drži predavanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara