Kolinda potpisala sporazum s afganistanskim predsjednikom: "Bit ćemo tamo dok god treba"

Kolinda potpisala sporazum s afganistanskim predsjednikom: "Bit ćemo tamo dok god treba"

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i afganistanski predsjednik Ashraf Ghani Ahmadzai potpisali su u subotu na margini summita NATO-a sporazum o sveobuhvatnoj suradnji.

"Sveobuhvatna suradnja"

"Potpisali smo ugovor o sveobuhvatnoj suradnji. Ovo je upravo jedan korak koji ide u cilju sveukupnog rješenja uzroka migracija, a ne učinaka. Iz Afganistana u svijet odlaze stotine tisuća ljudi, što iz gospodarskih, što iz sigurnosnih razloga, nejednakosti, vjerske netolerancije  terorizma", rekla je predsjednica nakon potpisivanja.

Sporazum predviđa uspostavu mješovitih povjerenstava koja će voditi ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja.

Dogovoren je konkretan plan suradnje u okviru razvojne pomoći, prema kojem će Hrvatska, u skladu sa svojim mogućnostima pomagati Afganistanu  u području školovanja, posebno školovanja djevojčica i žena, u ekonomskom osnaživanju, s naglaskom na djevojčice i žene, ali i djecu koja žive na ulici kako bi se i ona mogli školovati.

Hrvatska će pomagati i u području zdravstva, infrastrukture, a nastavit će suradnju u sektoru obrane i sigurnosnih pitanja, prije svega kroz mentorstvo.

Kolinda zagovara pomirbu u Afganistanu

Drugog dana summita predsjednica je na radnom sastanku posvećenom Afganistanu i nastavku misije „Odlučna potpora“ upozorila da bi smanjivanje nazočnosti NATO-ovih snaga u Afganistanu moglo  stvoriti sigurnosni vakuum kojim bi se okoristili talibani i druge terorističke skupine. 

„Nakon više od desetljeća upornosti, suradnje, strpljivog i predanog rada s našim prijateljima iz Afganistana, pozitivno smo utjecali na stabilnost Afganistana i sigurnost naroda Afganistana“, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajno rješenje za budućnost Afganistana mora podupirati proces pomirbe koji Afganistan vodi, potpuno poštujući odredbe Ustava Afganistana.

Osvrnula se na posjete Afganistanu u proteklih godinu i pol, u svojstvu predsjednice i rekla da je iz prve ruke iskusila znatne doprinose međunarodne zajednice poboljšanju uvjeta života naroda Afganistana, no da posao na osiguranju pozitivne budućnosti još nije dovršen.

"Hrvatska će biti u Afganistanu dok god bude potrebno"

Podsjetila je da je Hrvatska prisutna u Afganistanu od 2003. te  najavila ostanak dokle god to bude potrebno.

"Hrvatska ostaje čvrsto u misiji 'Odlučna potpora', držeći se načela 'zajedno smo došli, zajedno odlazimo'", rekla je.

Gotovo 4500 hrvatskih vojnika, diplomata i časnika vojne policije sudjelovali su u misijama pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, istaknula je.

 Hrvatski sabor nedavno je povećao naše sudjelovanje u „Odlučnoj potpori“ na 95 vojnika, rekla je i navela da će Hrvatska u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć Sjever (TAAC) i dalje voditi zajednički tim pet država Jugoistočne Europe. 

„Naš je zajednički cilj stabilan Afganistan koji nikad više neće biti sigurno utočište terorizma te Afganistan u kojem će njegov narod napredovati“, istaknula je hrvatska Predsjednica. Hrvatska će i dalje nastaviti pridonositi ovom nastojanju i očekivati od afganistanskih partnera da se nastave truditi postići stabilnu, suverenu i demokratsku zemlju vladavine prava i odgovornog vođenja države u kojoj će biti potpuno zaštićena ljudska prava, napose žena i djece, istaknula je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara