Kolinda se fotografirala s hrvatskim vojnicima u Afganistanu pa pokazala majicu ispod uniforme

Kolinda se fotografirala s hrvatskim vojnicima u Afganistanu pa pokazala majicu ispod uniforme

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu svoje posjete Afganistanu u ponedjeljak ujutro sastala se s pripadnicima hrvatskog kontingenta misije "Odlučna potpora" te se fotografirala s njima i izrazila veliku zahvalnost za doprinos uspostavi mira u Afganistanu.

 

[POZDRAV IZ AFGANISTANA] Topli pozdrav iz Kabula svima, a posebno majkama!

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on Monday, May 11, 2015

Zapovjednici kontingenta, odnosno njegovih sastavnica, upoznali su hrvatsku predsjednicu sa svojim zadaćama, a ona im je prenijela zahvalnost afganistanskih vlasti na svemu što oni rade za mir rade.
Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju počela višednevni službeni posjet Afganistanu, razgovarala je s predsjednikom Ašrafom Ganijem koji je istaknuo da "samo ona zemlja, poput Hrvatske, koja je prošla ratna stradanja može u najboljem smislu razumijeti sve teškoće kroz koje desetljećima prolazi Afganistan".

Grabar-Kitarović u ponedjeljak je hrvatskim vojnicima prenijela da su afganistanski dužnosnici "silno pohvalili posebno postupanje hrvatskih vojnika s lokalnom zajednicom".

"Ne samo da uspostavljate red i mir već i prisni kontakt kojim se mijenja i cijela slika o ljudima koji su u misiji", rekla je.

Grabar-Kitarović razgovarala je u Kabulu i sa zapovjednikom misije "Odlučna potpora" Johnom F. Campbellom.

Afganistanske snage rade na uspostavi mira ali i dalje traju sukobi s pobunjenicima te je u 2014. poginulo 400 njihovih pripadnika, a samo u jednom danu prošli mjesec njih 40.

Hrvatsko izaslanstvo poslije podne u ponedjeljak odlazi na sjever Afganistana, u bazu u Mazar-i-Šarifu.

Ondje se treba sastati sa zapovjednikom Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i pomoć "Sjever" Andreasom Hannemanom i visokim civilnim predstavnikom NATO-a za to područje Corneliusom Zimmermannom te s guvernerom pokrajine Balk Mohamadom Ata Norom i koordinatoricom hrvatske razvojne pomoći Rababehom Nadžaibi i korisnicima pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grabar-Kitarović u više je navrata posjetila Afganistan i NATO-ove snage kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i kao hrvatska ministrica vanjskih poslova. Ovo joj je prvi službeni posjet kao hrvatske predsjednice i zapovjednice Oružanih snaga RH.

"Odlučna potpora" dio je NATO-ovog angažmana u Afganistanu u izmijenjenom obliku i ulozi nakon što je krajem 2014. završena sigurnosna operacija ISAF, pokrenuta 2001. kao dio sveobuhvatnih napora međunarodne zajednice za stabiliziranjem zemlje poslije svrgavanja talibanskog režima. Prvenstvena uloga ISAF-a bila je potpora afganistanskoj vladi u osiguranju i održavanju sigurnosnog okružja koje će omogućiti obnovu zemlje i izgradnju demokratskih institucija.

Suprotno ISAF-u, "Odlučna potpora" nije borbena misija, već NATO s partnerima od 1. siječnja ove godine provodi obuku, savjetovanje i pomaže afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti.

U misiji pod zapovjedništvom generala Campbella sudjeluje oko 13 tisuća pripadnika međunarodnih snaga iz četrdesetak zemalja, među kojima je velika većina Amerikanaca.

Hrvatska temeljem odluke Sabora u Afganistan može uputiti do 120 svojih vojnika, a trenutačno ih se u Afganistanu nalazi devedesetak.

Od početka angažmana HV-a u operaciji ISAF-a 2003., u Afganistanu je sudjelovalo više od 4.500 hrvatskih vojnika, od kojih 162 vojnikinje.

U ovom su trenutku u Afganistanu 94 hrvatska vojnika, a ovih će im se dana pridružiti njih još 19. Većina ih je smještena na sjeveru u Mazar-i-Sharifu gdje obučavaju afganistanske vojnike i časnike, a manji dio je u zapovjedništvu za obuku u Kabulu.

"Ponosna sam što je Hrvatska u ovih 12 godina sudjelovala prvo u borbenoj misiji NATO-a ISAF, a sada sudjeluje u operaciji Odlučna potpora u sklopu koje hrvatski vojnici obučavaju pripadnike afganistanskih snaga sigurnosti", rekla je jučer Grabar Kitarović afganistanskom predsjedniku.

Dodala je kako će Hrvatska Afganistanu nastaviti pomagati, ne samo u obuci afganistanskih snaga sigurnosti, već i kroz projekte, njih 16, kojima se pomaže djeci, zdravstvenoj zaštiti stanovništva te posebice žena.

Zaljubljena u Afganistan

"Od kada sam prvi puta došla u Afganistan zaljubila sam se u vašu zemlju, ljude i običaje", rekla je hrvatska predsjednica na konferenciji za novinare nakon sastanka s afganistanskim predsjednikom, podsjetivši da je u Afganistanu bila puno puta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara