Kolinda zadovoljna hrvatskim vojnicima u Afganistanu: "Moji dojmovi su odlični"

Kolinda zadovoljna hrvatskim vojnicima u Afganistanu: "Moji dojmovi su odlični"

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je u bazi Šahin na sjeveru Afganistana rekla da je zadovoljna viđenim u tri dana boravka s hrvatskim vojnicima koji su u Afganistanu u sklopu misije "Odlučna potpora" i ocijenila je da ta zemlja ima budućnost jer će afganistanske snage sigurno pobijediti talibane.

"Moji dojmovi su odlični. Ova baza najviše sliči na isturene baze, rijetka je u Afganistanu, a u njoj su hrvatski vojnici", kazala je hrvatska predsjednica.

Razgovarajući s hrvatskim novinarima koji je prate u posjetu ponovno je naglasila da su joj svi afganistanski dužnosnici istaknuli profesionalizam hrvatskih vojnika i njihov izniman odnos prema stanovništvu i kolegama u afganistanskoj vojsci.

"Posjet ću pamtiti po ovoj divljini u kojoj se nalazimo. Jako volim gradove i naseljena mjesta, ali ovo je osjećaj onog pravog, vojnog dijela misije", istaknula je.

Hrvatska predsjednica optimistična je kada je u pitanju budućnost te zemlje. "Afganistan ima budućnost, u to sam sigurna. Stanje će biti bolje, ali ne tako brzo. U sljedeće dvije godine, stanje će biti teško, teže nego do sada. Međutim pobunjenici nemaju ni snage niti logistike da izdrže dugotrajnu borbu s afganistanskom vojskom koja sada ima 350 tisuća vojnika", ustvrdila je.

Hrvatska će iz Afganistana otići kad i NATO

Novinare je zanimalo i kakva je budućnost hrvatskog angažmana u Afganistanu u kojem je trenutno 107 hrvatskih vojnika. "Postupat ćemo kao NATO, 28 država je zajedno stiglo, 28 će ih otići. Naravno, poštivat ćemo odluke Sabora o broja vojnika", kazala je.

Predsjednicu je u bazi Šahin postrojen dočekao 2. vod zaštitnih snaga čija je zadaća štititi savjetnike i instruktore afganistanskih snaga sigurnosti. Sa stanjem u bazi upoznao ju je zapovjednik brigadni general Ivan Jurić, a prijavak joj je podnio zapovjednik voda, poručnik Vedran Maul.

Predsjednica se s tridesetak hrvatskih vojnika zadržala na ručku te im poklonila dresove hrvatske nogometne reprezentacije na koje im se potom i potpisala, a potom se helikopterom Mi-17 vratila u bazu Marmal u Mazar-i-Šarif.

U Marmalu je prethodno položila svijeću na spomenik poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu te se sastala sa zapovjednikom kampa, generalom Andreasom Hannemanom i sastala se s guvernerom pokrajine Balk.

Tijekom obilaska kampa njemački i američki časnici upoznali su je s dva tipa bespilotnih izviđačkih letjelica – Herion i MQ 1 Warrior Alfa čija se vrijednost mjeri u desecima milijuna eura. Amerikanci su joj poklonili hrvatsku zastavu i certifikat koji potvrđuje da je ta zastava bila u dronu koji je nadlijetao i snimao područje Afganistana.

"Neka u Hrvatskoj vide kako se poklanja zastava", kazala je Grabar-Kitarović.

S guvernerom pokrajine Balk Grabar-Kitarović razgovarala je o civilnim projektima u kojima Hrvatska pomaže afganistanskom narodu, ponajprije u školstvu, zdravstvu i jačanju položaja žena.

Međusobno poštovanje hrvatskih vojnika i mještana


Hrvatske novinare su iz Mazar-i-Šarifa do Šahina prevezli hrvatski vojni policajci oklopnim vozilima Max Pro i M-ATV. U predgrađu Mazar-i-Šarifa putnici u oklopnjacima imali su prilike uvjeriti se u velike suprotnosti u životu tamošnjih ljudi, i vidjeti kako jedne pored drugih stoje trošne kućice od blata i raskošne vile.

Hrvatski su vojnici pokazali i zašto ih lokalci toliko cijene. Vozilima koja su stala uz cestu odmah su se približila djeca i mještani, koji su na poklon dobili vodu. Uz njihovu dozvolu novinari su mještane i fotografirali.

U oklopnim vozilima uvijek su tri člana posade – vozač, zapovjednik i strojničar koji kroz otvor na krovu kontrolira postoji li prijetnja. Vojnici su istaknuli da dosad nikada nisu imali loša iskustva, ističući da je za odnos s lokalnim stanovništvom najbitnija ljudskost i poštovanje. Kažu da im je najdraže i najveće zadovoljstvo kada mogu pomoći Afganistancima.

Afganistan je, naime, jedna od siromašnijih zemalja svijeta i veliki dio naselja nema ni kanalizaciju, a usto je zbog planinskog i pustinjskog krajobraza ograničena mogućnost uzgoja hrane.

Navečer je u središtu hrvatskog kontingenta u Marmalu predviđena večera uz čobanac. To je bila želja predsjednice Grabar-Kitarović koja se sutra s izaslanstvom vraća u Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara