Kolindi ogrnutoj lentom na inauguraciji će salutirati Kravat pukovnija, alkari, trombunjeri...

Kolindi ogrnutoj lentom na inauguraciji će salutirati Kravat pukovnija, alkari, trombunjeri...

Foto: Hina

"NEŠTO prije podne, Kolinda Grabar Kitarović izaći će iz zgrade Ustavnog suda i proći kroz špalir povijesnih postrojbi do centralne pozornice na Markovom trgu. Kravat pukovnija, sinjski alkari, korčulanski moreškanti, dubrovački trombunjeri, samo su neki od onih koji će salutirati predsjednici.

Točno u podne suci Ustavnog suda dolaze na centralnu pozornicu", tako će izgledati dio protokola 15. veljače kad će Kolinda Grabar-Kitarović prisegnuti za predsjednicu.

Izgleda kako su to "ugodna iznenađenja" o kojima je prije tjedan dana govorila voditeljica Kolindinog tranzicijskog tima Jadranka Jureško Kero.

> 600 tisuća kuna za inauguraciju: Nakon Tuđmana, Kolinda će biti prva koja će nositi predsjedničku lentu

Detalje predsjedničke inauguracije danas su na sastanku dogovarali najbliži suradnici Grabar-Kitarović i Josipovića, javlja RTL. Pozivnice brojnim uglednicima već su poslane.

Redatelj inauguracije Krešimir Dolenčić RTL-u je rekao da je 90 posto svečanosti zadano protokolom, no ipak će biti drukčija nego prije pet godina kad je prisegnuo Ivo Josipović. On je dopješačio, a nova predsjednica će na Gornji grad doći automobilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva hrvatska predsjednica prisegnut će kao i njezina tri prethodnika ispred crkve svetog Marka.  Pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec s lijevom rukom na Ustavu Kolinda Grabar- Kitarović prisegnut će svojom čašću da će savjesno predsjednikovati. Kao nekad Franjo Tuđman - nosit će lentu.

Kolinda ima razne želje

"Prisega ima svoje zahtjeve - mora biti ozbiljna, mora predstavljati i predsjednika i državu. Ako ozbiljno, nacionalno i hrvatsko proglasimo nacionalnim - ja bih to nazvao sasvim običnim, normalnim i onim što treba se dogoditi", kaže Dolenčić. Dodao je da je najvažnije pomiriti pravila protokola i želje nove predsjednice.

"Radi se o javnom državnom činu, ali i o jednom posebnom vrlo osobnom trenutku pa onda dolazi do nekih razgovora i prijedloga, ali sve u okviru onoga što treba biti s jedne strane tradicionalna, klasična inauguracija sa svim svojim obilježjima", kaže Dolenčić.

Na Markovu trgu pozornicu za inauguraciju će postaviti dva dana prije svečanosti, a tada stupaju na snagu i posebne mjere sigurnosti.

Inauguracija će građane koštati oko 600 tisuća kuna

Podsjetimo, Jadranka Jureško Kero rekla je kako bi čitava inauguracija mogla koštati oko 600 tisuća kuna možda.

"RH je dužna platiti smještaj i dolazak stranih delegacija, dakle u taj trošak ulaze i svi ti troškovi. Naša je obaveza po diplomatskim uzusima da ih smjestimo i namirimo te troškove", kazala je Jureško Kero, prije tjedan dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara