Kolindinih sto dana: Osim svađanja s Milanovićem, nije radila ništa

Kolindinih sto dana: Osim svađanja s Milanovićem, nije radila ništa

Foto: FAH

USKORO ćemo obilježiti prvih 100 dana predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Njezin dosadašnji mandat obilježile su brojne svađe s premijerom, obilasci stratišta u tajnosti. Titovu bistu je izbacila, ali u Visoku se nije preselila.
 
"Čuvat ću nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao," rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, kada je je 15. veljače prisegnula kao prva hrvatska predsjednica.

"Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana", najavljivala je Grabar Kitarović. Jedan od prvih poteza bio je posjet dijelu građana - prosvjednicima u Savskoj, a potom poziv premijeru Zoranu Milanoviću da dođe na sastanak na Pantovčak. Otišla je i korak dalje i predložila održavanje sjednice Vlade. Odgovor nije dobila, pa su poštari imali puno posla. Prvo je poslala pismo u kojem traži ostavku premijera zbog teškog gospodarskog stanja, pa je poslala novo pismo u kojem predlaže dnevni red sjednice Vlade. Na kraju su prvi susret imali na neutralnom terenu u Saboru. Ona je htjela još malo razgovarati, on nije. Pozvala je čelnike parlamentarnih stranaka na konzultacije. Milanović je odmah rekao "ne idem", ali ona je gajila nade.

"A dajte mu šansu da dođe, da se urazumi," rekla je predsjednica, koja je Milanovića čekala i čekala, ali ga nije dočekala. "Ni jednom pojedincu neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske i smjer u kojem država ide," rekla je tada Grabar-Kitarović.

Na Pantovčaku još nema savjetnika za gospodarstvo

Milanovića je čekala, ali nije htjela čekati središnju komemoraciju žrtvama u ustaškom logoru, pa je u Jasenovac otišla sama u tajnosti i potom o tome izvijestila priopćenjem. Isto je učinila koji dan poslije s Bleiburgom. Tako je možda izbjegla zvižduke, ali navukla na sebe brojne kritike. Kritizirali su je i zbog manevra s novcem koji je dobila za kampanju. Kako bi izbjegla plaćanje poreza, uplatila ga je na račun HDZ-a.
 
"Rekla sam da ću novac uplatiti potrebitima i to je bit. Da, porez treba plaćati, ali ne u ovom slučaju. Sav novac ide onima koji ga trebaju", objašnjavala je Grabar Kitarović.

Predsjednica je i putovala, bila je u Njemačkoj, Bruxellesu, a posjetila je i hrvatske vojnike u Afganistanu. Svojoj ekipi na Pantovčaku pridružila je iskusnog lisca Vladimira Šeksa, a iako je to stalno isticala kao ključni dio svog programa, fotelja savjetnika za gospodarstvo još je uvijek prazna. Umjesto krizom, javnost se najviše bavila gdje će i kako biti organizirana proslava 20. obljetnice akcije Oluja.

Prepucavanja oko Oluje
 
Držim da moramo biti jedinstveni, ponavljala je šefica države, ali stalno odbijala mogućnost da se mimohod održi u Zagrebu. "Za mimohode uvijek ima vremena", tvrdila je Grabar Kitarović. A onda preokret. Sazvala je novinare na izvanredno obraćanje, nije dopustila novinarska pitanja i objavila: "Spremna sam prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza". Doznalo se kasnije da je popustila jer su generali bili za tu ideju.

Ideju da izbaci Titovu bistu iz ureda ubrzo je provela u djelo, ali ideju iz predizborne kampanje da će preseliti Ured s Pantovčaka u Visoku nije ostvarila. Povjerenstvo koje o tome treba odlučiti još se nije ni sastalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara