Kolumbijski ministar obrane s Pusić: Hrvatska je krenula dalje, to nam daje nadu

Kolumbijski ministar obrane s Pusić: Hrvatska je krenula dalje, to nam daje nadu

Foto: FAH

KOLUMBIJA je strateški partner Hrvatske i izabrana točka u Latinskoj Americi u gospodarskom, ali i u smislu suradnje na normalizaciji stanja u državi u postkonfliktnom razdoblju, rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s kolumbijskom kolegicom Mariom Angelom Cuellar u Bogoti.

Tijekom prvog posjeta jednog državnog dužnosnika iz Hrvatske Kolumbiji od uspostave diplomatskih odnosa, ministrica je podsjetila je kako su sadržajniji odnosi dviju zemalja započeli na marginama sastanka premijera EU i Latinske Amerike, koji se 2013. održao u Čileu te da je nastavljena posjetom kolumbijske ministrice Hrvatskoj prošle godine.

"Ovo je moj uzvratni posjet, no Hrvatska s Kolumbijom surađuje više od pet godina na projektu razminiranja i Hrvatski centar za razminiranje u ovom trenutku dogovara dodatne poslove na razminiranju u Kolumbiji nakon četrdesetogodišnjih unutarnjih sukoba", rekla je ministrica.

Istaknula je i da je za Hrvatsku Kolumbija strateški partner i izabrana točka u Latinskoj Americi u gospodarskom, ali i u smislu suradnje na normalizaciji stanja u državi u postkonfliktnom razdoblju, kao i na projekatima razvojne pomoći.

"Jedna od glavnih tema razgovora jest i sastavljanje liste bilateralnih sporazuma koja će omogućiti lakše poslovanje našim gospodarstvenicima od kojih neki već jesu u Kolumbiji, kao i, s druge strane, lakše poslovanje kolumbijskim gospodarstvenicima u Hrvatskoj", rekla je Pusić.

"Interesira nas vaša priča, kako ste prošli rat, tranziciju i onda krenuli dalje"

Kolumbijska šefica diplomacije Cuellar napomenula je da u postkonfliktnom trenutku u kojem se Kolumbija nalazi, Hrvatska može biti veliki saveznik.

U nastavku službenog posjeta Kolumbiji ministrica Pusić susrela se i s kolumbijskim ministrom obrane Juan Carlosom Buenom s kojim je razgovarala o potencijalnoj suradnji na području vojno-obrambene industrije, razminiranja te izgradnji patrolnih brodova.

"Interesira nas vaša priča, kako ste prošli rat, zatim postkonfliktnu tranziciju i onda krenuli dalje, što i nama daje nadu" rekao je ministar Buena.

Kazao je kako su mirovni pregovori s FARC-om daju nadu da bi Kolumbija mogla krenuti naprijed te dodao da službenu Bogotu zanima hrvatsko "veliko iskustvo tranzicijskog pravosuđa".

"Hrvatska nam je kao članica EU strateški partner u Europi"

Kolumbijski ministar naglasio je kako ih zanimaju mirovni napori, posebno razminiranje, kako s vojnog tako i civilnog i humanitarnog aspekta, te je dodao kako već imaju iskustva s hrvatskim proizvodima na tom polju, od čizama i kaciga do strojeva za razminiranje (DOK-ING).

"Smatramo da nam Hrvatska može biti strateški partner u Europi s obzirom na vaše članstvo u EU", rekao je ministar Buena i istaknuo kako je Kolumbija vjerojatno jedina latinoamerička zemlja koja ima i jednu vrstu sigurnosnog sporazuma s NATO-om.

Dalje za Čile

Na kraju sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju između Hrvatskog centra za razminiranje i Ministarstva obrane Kolumbije na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja. U ministričinom izaslanstvu bili su predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje te član uprave RH Alana, umirovljeni general Milan Knežević.

Pusić južnoameričku turneju nastavlja posjetom Čileu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara